Autor: Tõnis Elling, Deloitte Advisory maksunõustaja • 26. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Koolitusteenuse osavõtutasu maksustamine

Käibemaksuseaduse (KMS) § 10 lg 1 sätestab teenuse käibe tekkimise põhireegli, mille alusel maksustakse maksukohustuslaste omavahelised tehingud teenuse saaja järgi (B2B) ja lõpptarbijale osutatud teenus maksustatakse teenuse osutaja järgi (B2C), kirjutab Deloitte Advisory maksunõustaja Tõnis Elling.
Koolitusteenuse osavõtutasu maksustatakse koolituse toimumise kohas
Foto: pixabay

Küll aga tuleb arvestada, et nimetatud põhireeglit tuleb kasutada ainult siis, kui ei esine ühtki erandit. Üks erand on KMS § 10 lg 2¹, mille alusel on käibe tekkimise koht Eesti, kui osutatakse Eestis kultuuri-, kunsti-, spordi-, haridus-, teadus- või meelelahutusüritusele või messile või näitusele sissepääsu teenust või sissepääsuteenusega seotud kõrvalteenust teise liikmesriigi maksukohustuslasele või piiratud maksukohustuslasele või ettevõtlusega tegelevale ühendusevälise riigi isikule. Valisin just selle erandi välja, sest Euroopa Liidu Kohus (Euroopa Kohus) on selle sätte tõlgendamise osas teinud alles hiljuti uue lahendi.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700