Autor: Kristjan Pungas, rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik • 12. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti inflatsiooni erinevus euroalaga kahanes

Statistikaameti andmetel tõusid hinnad veebruaris eelmise kuuga võrreldes 0,2 protsenti. Aasta varasemaga võrreldes pidurdus hinnatõus jaanuari 2,7 protsendilt veebruaris 2 protsendini. Euroalal kiirenes inflatsioon toidu ja energiahindade tõusu tõttu 1,5 protsendini.

Viimase nelja kuu jooksul on inflatsioon oluliselt aeglustunud. Kui mullu oktoobris oli tarbijahindade tõus viimaste aastate kiireim, ulatudes 4,4 protsendini, siis veebruaris alanes see 2 protsendini toidu ja energia hinnatõusu pidurdumise ning maksumeetmete mõju vähenemise tõttu. Kuna elektri börsihind alanes aasta alguse kõrgtasemelt ning veebruaris taandus välja aastataguse alkoholiaktsiisi tõusu mõju, kujunes erinevus euroala inflatsiooniga kahe aasta väikseimaks.

USA ja Hiina kaubanduskokkuleppe saavutamise ootuses nafta hind veebruaris mõnevõrra tõusis ning on nüüd sarnasel tasemel aastataguse ajaga. See kehtib ka siinsete kütusehindade kohta. Kuigi soojemad ilmad tõid kaasa elektri börsihinna languse veebruaris, on see varasemate aastatega võrreldes jätkuvalt kõrge. Tulevikutehingute kohaselt võib madalamat elektri hinda oodata alles järgmisel aastal.

Lisaks võib esile tõsta riiete tavapärasest kauem kestnud allahindlusi, välisturistide arvu langusega kaasnenud majutuse odavnemist ning madalaid toidutoorme hindu välisturgudel, mis hoiavad ka toiduhindade tõusu meil tagasihoidlikuna.

Rahandusministeerium avaldab uue majandusprognoosi koos korrigeeritud inflatsiooniootusega aprilli alguses.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700