Autor: Raamatupidaja.ee • 26. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Millal registreerida piiratud käibemaksukohustuslasena

Piiratud käibemaksukohustuslasena peab end registreerima isik, kes ei ole end käibemaksukohustuslasena registreerinud, kuid kes ostab kaupu teise liikmesriigi käibemaksukohustuslaselt maksustatava väärtusega üle 10 000 euro kalendriaasta algusest arvates või kes saab Eestis käibemaksukohustuslasena registreerimata ettevõtlusega tegelevalt välisriigi isikult teatud teenuseid.
Millal tekib piiratud käibemaksukohustuslasena registreerimise kohustus
Foto: pixabay

Piiratud käibemaksukohustuslase ja käibemaksukohustuslase erinevus seisneb selles, et piiratud käibemaksukohutuslane maksab käibemaksu üksnes kauba ühendusesiseselt soetamiselt ja ettevõtlusega tegelevalt välisriigi isikult teenuste saamiselt.

Piiratud käibemaksukohustuslane ei lisa enda poolt võõrandatavate kaupade või osutatavate teenuste hinnale käibemaksu ning sisendkäibemaksu mahaarvamise õiguse puudumise tõttu ei arva ka sisendkäibemaksu maha.

Teenused, mille saamise päevast alates tekib piiratud käibemaksukohustuslasena registreerimise kohustus, on loetletud käibemaksuseaduse § 10 lõikes 5 ja need on:

1. intellektuaalse omandi kasutada andmine või kasutamise õiguse üleandmine

2. reklaamiteenus

3. konsultatsiooni-, raamatupidamis-, õigus-, audiitori-, inseneri-, tõlke-, andmetöötlus- või infoteenus

4. finantsteenus, välja arvatud seifi üürile andmine, või kindlustusteenus, sealhulgas edasikindlustus- ja kindlustusvahendusteenus

5. tööjõu kasutada andmine

6. vallasasja, välja arvatud transpordivahendi üürile, rendile või kasutusvaldusse andmine

7. elektroonilise side teenus, kaasa arvatud ülekandeliinide kasutamise õiguse loovutamine

8. elektrooniliselt osutatav teenus

9. maagaasi või elektri-, soojus- või jahutusenergia võrgule ligipääsu võimaldamine ja maagaasi või elektri-, soojus- või jahutusenergia edastamine võrgu kaudu ning nendega otseselt seotud teenused

10. välisõhu kaitse seaduses reguleeritud kasvuhoonegaaside lubatud heitkoguste ühiku võõrandamine

tasu eest eelpool nimetatud teenusest hoidumine, õiguse kasutamisest loobumine või olukorra talumine.

11. Kohustuse tekkimise päevast arvates kolme tööpäeva jooksul peab isik esitama Maksu- ja Tolliametile avalduse enda piiratud käibemaksukohustuslasena registreerimiseks.

Allikas: Maksu- ja tolliamet

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700