22. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aruanded ettevõtte lõpetamisel

Vandeaudiitor Egle Vainula nõuanded ettevõtte lõpetamise aruannete koostamiseks
Foto: erakogu
Kehtivate seaduste järgi peavad ettevõtted iga majandusaasta lõpus koostama aastaaruande, mille koostamisel peetakse silmas mitut põhimõtet. Üks olulisemaid on eeldus, et ettevõte on jätkuvalt tegutsev ehk tahteline ja suuteline tegevust jätkama veel vähemalt 12 kuu jooksul aastaaruande kinnitamisest.

Kui tegevuse jätkuvuse printsiibi kasutamine on asjakohane, siis kajastatakse varasid ja kohustusi sellistel alustel, et majandusüksus on suuteline realiseerima oma varasid ja täitma kohustusi tavapärase äritegevuse käigus. Kui aga ettevõte on alustanud tegevuse lõpetamist või on tõenäoline, et ta alustab või on sunnitud alustama lähema 12 kuu jooksul tegevuse lõpetamist, koostatakse aruanne lähtudes Eesti finantsaruandluse standardist 13, mis reguleerib likvideeritavate ettevõtete kajastamist. Oluline on rõhutada, et lisaks sellistele ettevõtetele, mille kohta on lõpetamisotsus juba vastu võetud, peavad aastaaruande koostamisel EFS-is 13 sätestatud likvideerimisaruande arvestuspõhimõtetest lähtuma ka need ettevõtted, mille kohta ei ole aastaaruande koostamise kuupäevaks likvideerimisotsust (veel) vastu võetud, kuid sellest hoolimata on nende tegevuse lõpetamine järgmise 12 kuu jooksul tõenäoline. Siinjuures tasub aga meeles pidada, et EFS 13 ei rakendata ettevõtete ühinemisel. Ühendatava ettevõtte lõppbilanss koostatakse samu arvestuspõhimõtteid ja esitusviisi kasutades, mida kasutati viimast majandusaasta aruannet koostades.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700