1. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TESTI OMA TEADMISI

Tervikpilt käibemaksust ja selle erisustest
Foto: https://pixabay.com/
Leinonen OÜ juhtiv maksunõustaja Tõnis Elling aitab testida teadmisi teenuste ja kaupade käibemaksustamises.

TULE ÄRIPÄEVA AKADEEMIA KÄIBEMAKSUKOOLI!

Lisaifo ja registreerimine SIIN.

Kellel ja millises riigis tekib käive ning kellel lasub käibemaksukohustus?

1. Eesti maksukohustuslane osutab toitlustusteenust Prantsusmaa firmale kuuluvas rongis, mis sõidab Londonist Pariisi.

2. Läti maksukohustuslane osutab Eesti maksukohustuslasele riidehoiu teenust spordiüritusel, mis toimub Lätis.3. Eesti maksukohustuslane osutab Leedu eraisikule maja projekteerimise teenust. Maja on planeeritud ehitada Tartusse. 4. Leedu käibemaksukohustuslane väljastab Eesti maksukohustuslasele hotelli arve Vilniuses ööbimise eest.5. Eesti maksukohustuslane osutab Eesti maksukohustuslasele kuuluvas laevas juuksuriteenust eraisikutele. Laev väljub Tallinnast Helsinkisse.

Vastused:

3. Igasugune kinnisajsga seotud teenus maksustatakse alati kinnisasja asukoha riigis. Konkreetse maja projekteerimist loetakse ehitamise ettevalmistamiseks, mis on kinnisasjaga seotud käive. Seega Tartusse kavandatava maja projekti tegemine maksutatakse Eestis. KMS § 10 lg 2 p 1.

1. Toitlusteenus maksutatakse alati toitlustuse reaalse toimumise kohas. Kui aga toitlustuskoht juhtub liikuma, siis maksustatakse toitlustusteenus selles riigis, kust transpordivahend liikuma hakkab (laev, lennuk, rong). Ehk, siis antud näite puhul Inglismaal. Eestile vastavas olukorras reguleerib seda KMS § 10 lg 2 p 5. 

5. Rahvusvahelisel reisil osutatav reisiks vajalik teenus maksustakse 0% maksumääraga KMS § 15 lg 4 p 2 alusel. Küll aga ei loeta juuksuriteenust reisiks vajalikuks, seega seda teenust tuleb maksustada põhireegli kohaselt. Kui teenust osutatakse äriühingu poolt lõpptarbijale (B2C), siis maksustatakse teenus teenuse osutaja järgi. Antud näite puhul maksutatakse juuksuriteenus Eesti 20% käibemaksuga.

2. Kultuuri-, kunsti-, spordi-, haridus-, teadus- või meelelahutusürituse või messi või näituse sissepääsu teenust ja sissepääsuteenusega seotud kõrvalteenuse osutamist maksustatakse alati selles liikmesriigis, kus see üritus reaalselt toimub. Riidehoiu teenust saab lugeda sissepääsuteenusega seotud kõrvalteenuseks. Sarnase olukorra puhul Eestis, reguleeriks seda olukorda KMS § 10 lg 2 p 2¹.

4. Majutusteenus on kinnisasjaga seotud teenus ja maksustatakse alati kinnisasja asukoha järgi. Kui hotell asub Vilniuses, siis on see Leedu käive. Eesti seaduses on see KMS § 10 lg 4 p 1.

Autor: Tõnis Elling, Leinonen OÜ juhtiv maksunõustaja

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700