2. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Inventuuri eesmärk ja nõuanded

Vandeaudiitor Laile Kaasik selgitab inventuuri eesmärke ja nõudeid
Foto: erakogu
Inventuuri tegemise nõuded on kirjas raamatupidamise seaduses ja avaliku sektori finantsarvestuse ja -aruandluse juhendis. Raamatupidamise seisukohalt on inventuuri eesmärgiks tegelike ja raamatupidamises arvestatud varade ja kohustiste täpse vastavuse kindlakstegemine.

Raamatupidamise seaduse § 11 lg 1 ütleb üksnes seda, et raamatupidamise sise-eeskirjas tuleb reguleerida varade inventeerimist. Raamatupidamise aastaaruande koostamise üldpõhimõtted lisavad, et raamatupidamise aruannetes kajastatavad varad ja kohustised peavad vastama raamatupidamise seaduse § 3 defineeritud mõistetele ja ülevaade raamatupidamiskohustuslase varadest ja kohustistest bilansipäeva seisuga antakse raamatupidamiskohustuslase bilansis. Seega ei ole erasektori inventuuride läbiviimise kohta lahti kirjutatud ühtseid põhimõtteid, küll aga on need olemas avaliku sektori jaoks, ja miks mitte neid rakendada ka erasektori ettevõtetes.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700