11. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vähenda pakendiaruandlusega seotud kulusid

Kolm nippi pakendiaruandlusega seotud kulude vähendamiseks
Foto: https://pixabay.com
Ülevaate võimalustest, kuidas efektiivse pakendiarvestusega vähendada taaskasutusorganisatsioonidele makstavat teenustasu.

Pakendiaruanne esitamis- ja auditivalmiks

Käsitlemisele tulevad teemad:- pakendiaruande koostamine, nõuded ja enamlevinud vead;- pakendiaruande auditiks ettevalmistamine.

Rohkem infot veebiseminari kohta leiad SIIT.

 

Puitalused moodustavad sageli pakendiaruandes kõige suurema osa, sest on ühe ühiku massilt kõige raskemad. Tüüpiline EUR sertifitseeritud alus kaalub 21 – 23 kilogrammi. Toome välja kolm punkti, mille abil saate pakendiaruande kuluefektiivsemaks muuta.

Sõlmi taaskasutusorganisatsiooniga leping

Ligikaudu 3% pakendiettevõtetest on taaskasutusorganisatsiooniga kohustuste üleandmise leping sõlmimata. Lepingu puudumisel peab ettevõte tasuma aktsiisi, mis on oluliselt kallim kui taaskasutusorganisatsioonile makstav teenustasu. Puitaluste puhul on erinevus aktsiisi ja teenustasu vahel 29 kordne.Näide: Ühe tonni puidust müügipakendi deklareerimisel otse pakendiregistrile tuleks aktsiisi maksta 540 eurot. Seevastu Taaskasutusorganisatsiooniga kohustuse üleandmise lepingu sõlminud ettevõtte jaoks on kulu 18,4 eurot.

Tagasta puitalused tarnijale

Tagastades puitalused tarnijale, ei pea puitaluseid deklareerima taaskasutusorganisatsioonile esitatavas pakendiaruandes. Oluline on seejuures pidada arvestust korduskasutatavate puitaluste ringlemise kohta, läbi mille saaks pakendiettevõte oluliselt kulusid vähendada.Näide: Eesti ettevõte müüb kaupa teistele Eestis tegutsevatele ettevõtetele. Ettevõttel oleks efektiivne pidada arvestust väljaminevate kaubaaluste osas klientide lõikes. Kui ettevõte müüb oma klientidele kaupa koos 140 puitalusega ning klient tagastab neist 130, siis on korrektne deklareerida pakendiaruandes 10 puitalust. Ülejäänud 130 puitalust on jätkuvalt korduskasutuses ja neid pole vaja deklaratsioonis kajastada.

Müü seisvad puitalused

Sageli tekib olukord, kus tarnijale puitaluste tagastamine pole kuluefektiivne ning ettevõtte igapäevases tegevuses puitaluste kogused laos üha kasvavad. Sertifitseeritud puhta ja terve euroaluse eest makstakse vähemalt 4 eurot. Pakendiaruande audiitorkontrolli seisukohalt on oluline küsida eelpool mainitud organisatsioonidelt tõend, millega nad kinnitavad, et nad on vastava ühikute arvu ja massi terveid puitaluseid kätte saanud.Näide: Ettevõte ostab kaupa välisriigist suurtes kogustes, ning kauba Eestis edasimüües tekib vajadus kaup ümberpakendada. Ümberpakendamise tulemusel pole enam puitalused kauba transportimiseks vajalikud ning ettevõttel on võimalus need puitaluste kokkuostjale maha müüa.

Autor: Hans-Kristjan Aasma, 1Aruandlus OÜ pakendiaruandluse spetsialist, Janno Roosimets, 1Aruandlus OÜ pakendiaruandluse spetsialist

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700