2. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Avaliku teabe seadus ja isikuandmete kaitse seadus töösuhetes

Vandeadvokaat Urmas Kukk tutvustab avaliku teabe seadust ja isikuandmete kaitse seadust töösuhetes
Foto: erakogu
Töösuhteid reguleerivad otseselt töölepingu seadus (TLS) ja avaliku teenistuse seadus (ATS). Samas reguleerivad aga isikuandmetega seonduvat nii isikuandmete kaitse seadus (IKS) kui ka avaliku teabe seadus (AvTS), mis mõlemad on töölepingu seaduse ja avaliku teenistuse seaduse suhtes erinormid.

Eraelu piirid on igaühe enda otsustada. Eraelu piiride kehtestamist on välditud just asja olemuse tõttu: eraelu piire ei saa hinnata keegi teine peale isiku, keda see puudutab. Samas ei ole õigus era- ja perekonnaelu austamisele/puutumatusele1 ja õigus isikuandmete kaitsele2 absoluutsed õigused, st kõik teised peavad oma tegevuses nende õigustega arvestama ja igati hoiduma nende rikkumisest. Teatud juhtudel on eraelu riive õigustatud. Üks sellistest juhtudest on ka töösuhted. Teisalt ei ole ka tööandja õigus töötaja eraelu riivele absoluutne ja ka tema allub teatud reeglitele.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700