Uudised
Ainult tellijale

Materiaalse põhivara amortisatsiooni meetodid

Tartu Ülikooli majandusteaduskonna lektor Juta Tikk selgitab materiaalse põhivara amortisatsioonimeetodeid   Foto: Tartu Ülikool

Amortisatsioonimeetodi ja -määrade valiku eesmärk pole mitte põhivara jääkmaksumuse hoidmine võimalikult ligilähedasena tema turuväärtusele, vaid põhivara kasutamise tõepärane peegeldus. Ettevõte valib amortisatsioonimeetodi, mis peegeldab seda, kuidas ettevõte põhivarast saadavat tulevast majanduslikku kasu eeldatavasti tarbima hakkab.

Sageli rakendatakse materiaalse põhivara amortiseerimisel lineaarset meetodit, mille puhul aruandeperioodide kasumiaruannetes kajastatakse põhivara amortisatsioonikulu võrdsete summadena põhivara kasuliku eluea jooksul. Samas ei pruugi lineaarne meetod olla parim, et peegeldada varast saadava majandusliku kasu jagunemist vara kasulikule elueale. Amortiseerimine peab väljendama põhivara kasutamist, mitte ilmtingimata tema väärtuse muutumist.

VORMISTA TELLIMUS KOHE JA SAAD:
 • Ligipääsu kõigile Raamatupidamise Praktiku lugudele
 • Ligipääsu ajakirja PDF-idele
 • Ajakirja paberväljaande
 • Võimaluse küsida erialast nõu asjatundjadelt
 • Jaga lugu:
  RAAMATUPIDAJA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

  Telli olulisemad raamatupidaja uudised igal nädalal enda postkasti.

  Raamatupidaja.ee toetajad:

  Marianne Lõhmus
  Marianne Lõhmusraamatupidaja.ee ärijuhtTel: 6670405
  Cätlin Puhkan
  Cätlin Puhkanraamatupidaja.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700