Autor: Juta Tikk, Tartu Ülikooli majandusteaduskonna lektor • 7. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Materiaalse põhivara amortisatsiooni meetodid

Tartu Ülikooli majandusteaduskonna lektor Juta Tikk selgitab materiaalse põhivara amortisatsioonimeetodeid
Foto: Tartu Ülikool
Amortisatsioonimeetodi ja -määrade valiku eesmärk pole mitte põhivara jääkmaksumuse hoidmine võimalikult ligilähedasena tema turuväärtusele, vaid põhivara kasutamise tõepärane peegeldus. Ettevõte valib amortisatsioonimeetodi, mis peegeldab seda, kuidas ettevõte põhivarast saadavat tulevast majanduslikku kasu eeldatavasti tarbima hakkab.

Sageli rakendatakse materiaalse põhivara amortiseerimisel lineaarset meetodit, mille puhul aruandeperioodide kasumiaruannetes kajastatakse põhivara amortisatsioonikulu võrdsete summadena põhivara kasuliku eluea jooksul. Samas ei pruugi lineaarne meetod olla parim, et peegeldada varast saadava majandusliku kasu jagunemist vara kasulikule elueale. Amortiseerimine peab väljendama põhivara kasutamist, mitte ilmtingimata tema väärtuse muutumist.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700