5. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksuamet: andke end ise üles

MTA kontrolliosakonna juhataja asetäitja Kaido Lemendik
Foto: Eiko Kink
Maksuamet annab seoses Panama lekkinud dokumentidega ettevõtjatele võimaluse ise nende juurde konsultatsioonile tulla.

Maksuameti kontrolliosakonna juhataja asetäitja Kaido Lemendiku kinnitusel ei ole nende poole veel välisriikidest pöördutud, et selgitada välja Panama dokumentidest ilmnenud seoseid Eestiga. „Otsime aga võimalusi, et saada rohkem infot avalikkuses esitatud kahtlustuste kohta ja sellele, kas on tegemist meie jaoks uue infoga, mis annaks alust maksumenetluste alustamiseks,“ ütles Lemendik. Ühtegi menetlust veel alustatud pole. 

Äripäev kirjutab, et kui avalikustatava info pealt on võimalik tuvastada maksuriske, siis on maksu- ja tolliameti kohus neid ka täpsemalt kontrollida. Kuna aga maksumenetlused on maksusaladuse kaitse all, siis ei saa amet võimalike kontrollimiste fakti kinnitada konkreetsete ettevõtete puhul, kui äriühingute nimed peaksid teatavaks saama.

Maksuamet julgustab ettevõtjaid ise nende poole pöörduma, et üle vaadata, kas maksuasjad on korras. Seni keegi veel ühendust võtnud ei ole.

Lemendiku sõnul puutuvad nad aeg-ajalt kontrollide käigus kokku mõne ettevõttega, mille omanikeringis on madala maksumääraga territooriumi äriühing. Silmatorkavat probleemi pole nad aga märganud pärast seda, kui otsisid läbi Diveci ja ettevõtja Raivo Karu kontorid. 

Panama advokaadibüroost Mossack Fonseca lekkinud salajastest dokumentidest on selgunud, et Eestiga on seotud 880 offshore-ettevõtet, 7 klienti, 22 kasusaajat ja 80 osanikku. 

Autor: Kristel Härma, Äripäev

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700