31. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

8 nõuannet pakendiaruande koostamiseks

Vasakult: Sven Siling, Ree Teinberg, Kairi Luigelaht-Teder
Foto: BDO Eesti
BDO Eesti vandeaudiitorid Kairi Luigelaht-Teder ja Sven Siling jagavad häid nippe, mida kasutada pakendiaruande koostamisel.

Määra kind­laks isik, kes on vas­tu­tav paken­di­ar­ves­tuse kor­ral­da­mise ja paken­di­aru­ande koos­ta­mise eest.Kaar­dista, mil­liste tehin­gute käi­gus tek­ki­vat paken­dit tuleb paken­di­aru­an­des dek­la­ree­rida, sh Ees­tis esma­kord­selt paken­da­tud kauba või paken­di­jäät­mete turule lask­mine.Sel­gita dek­la­ree­ri­ta­vad tehin­gud paken­di­ma­ter­jali lii­kide lõi­kes (vt paken­di­sea­dus § 3 lg 3): klaas, plast, metall, paber ja kar­tong, puit ning muu mater­jal.Määra kind­laks, kas pakend dek­la­ree­ri­takse ostu- või müü­gi­het­kel.Kasuta paken­di­massi arves­ta­misel või selle kont­rol­li­miseks vas­ta­vaid raa­ma­tu­pi­da­mise and­meid ja/või kol­man­date osa­poolte kin­ni­tusi.Teosta väl­ja­võt­te­lisi kont­roll­kaa­lu­misi veen­du­maks, et raa­ma­tu­pi­da­mise and­med ja/või kol­man­date osa­poolte kin­ni­tu­sed paken­di­massi kohta on olu­li­ses osas õiged.Veendu, et paken­di­aru­an­des esi­ta­tud and­meid paken­di­massi kohta on või­ma­lik hil­jem alg­do­ku­men­tide ja muu info alu­sel kont­rol­lida.Kir­jelda paken­di­aru­and­lu­sega seo­tud arves­tus­põ­hi­mõt­teid ja prot­se­duure sise-ees­kir­jas, sh fik­seeri alg­do­ku­men­tide säi­li­ta­mise põhi­mõt­ted (vt paken­di­sea­dus § 24 lg 3) ja sise-ees­kir­jade aja­ko­has­ta­mise põhi­mõt­ted.

Autor: Kairi Luigelaht-Teder, BDO Eesti vandeaudiitor Sven Siling, BDO Eesti vandeaudiitor

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700