Autor: Tuuli Seinberg • 5. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tutvu oma eeltäidetud tuludeklaratsiooniga

Mida eeltäidetud tuludeklaratsioonil kontrollida?
Foto: Pixabay
Täna, 10. veebruaril saab e-maksuametis viimast päeva tutvuda eeltäidetud tuludeklaratsioonidega. Mida seal jälgida ning kuidas erinevaid tulusid ja kulusid deklaratsioonile kanda?

8.-10. veebruaril on võimalik e-maksuametis tutvuda eeltäidetud deklaratsioonidega. 15. veebruaril avatakse tuludeklaratsiooni esitamine e-maksuametis ning teenindusbürood hakkavad väljastama eeltäidetud tuludeklaratsiooni väljatrükki. 

Maksu- ja tolliameti teenindusosakonna juhtivspetsialist Hannes Udde vastab allpool korduma kippuvatele küsimustele tuludeklaratsiooni täitmise ja esitamise kohta.

Mida eeltäidetud tuludeklaratsiooni puhul inimesed eeskätt kontrollima ja vaatama peaksid?Vaadata tuleks eeskätt seda, kas kõik vajalikud andmed on deklaratsioonis olemas. Kui on aasta jooksul on teenitud tulu, mida eeltäidetud tuludeklaratsioonis ei kajastu, siis see tuleb sinna ise juurde lisada.

Mida teha, kui puudu on mingid eeldatavad kulud (lapse koolitus jms)?Kui tuludeklaratsioonis on andmed puudu või erinevad inimesele teadaolevast, siis tuleb ühendust võtta väljamakse tegija või kulu saajaga ja paluda puuduolevad andmed maksu- ja tolliametile esitada või juba esitatud andmeid parandada.

Kuidas kärgperede puhul laste deklaratsioonidesse kandmine toimub?Eelisõigus on last deklareerida vanemal, kes saab selle lapse kohta lapsetoetust. Kui see vanem on abielus, siis on tal õigus esitada abikaasaga ühine tuludeklaratsioon.

Mida peaks tegema need, kes mullu kinnisvara välja üürisid?Saadud üüritulu tuleb nüüd tuludeklaratsiooni esitamisel kirja panna. Igal juhul on mõistlik see õigel ajal deklareerida, sest kui me näiteks tuludeklaratsiooni järelkontrollide käigus näeme, et seda tehtud ei ole, siis lisandub maksmata maksusummale ka viivis ja siis tuleb juba oluliselt rohkem tasuda.

Kas on mingi lihtne üldvalem, kuidas ise tagastatav summa umbkaudselt välja arvutada?Sellist lihtsat universaalset valemit paraku ei ole, kuna iga inimese puhul tuleb arvestada erinevate nüanssidega.

Olulisemate muudatustega tulude deklareerimisel saate tutvuda SIIN.

MTA tuludeklaratsioonide veebi leiate SIIT.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700