Autorid: Marta Jaakson, Raamatupidaja.ee • 21. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tuhanded firmad pole aastaid aruannet esitanud

Äriregistris leidub firmasid, mis pole majandusaasta aruannet esitanud 17 aastat
Foto: Andres Haabu
Äriregistris seisab ligi poolteist tuhat ette- võtet, mis ei ole vähemalt 13 aastat esitanud ühtegi majandusaasta aruannet. Enamik neist on märkega “likvideerimisel” ning moodustavad justkui ettevõtete romula, kus ootavad aega, kui nad piltlikult öeldes kokku pressitakse ja maha kantakse.

Äripäev helistas kümmekonna ettevõtte numbrile. Selgus, et 13 ja enam aastat tagasi likvideerimist alustanud firmade kontaktandmed äriregistris ei vasta suures osas enam tõele. Kõnele vastas tihtilugu inimene, kel puudus üldjuhul igasugune info likvideerimisel olevast firmast, selle omanikest ja likvideerijatest.

Muu hulgas seisab äriregistris firma, mille omanik on juba kuus aastat surnud. Kokku ei ole enam kui kolmteist aastat majandusaasta aruannet esitanud märtsi lõpu seisuga 1493 firmat. Nii ootab Sirjanne OÜ likvideerimist juba aastast 2000. Sellest ajast alates ei ole ta ka ühtegi majandusaasta aruannet esitanud.Likvideerijana seisab äriregistris kirjas üks osanikest Anneli Aun, kelle sõnul pole mingit vahet, kas firma on kustutatud või mitte. Tema jaoks on firma lõpetatud. “Mitte mingit pidi ei mõjuta. Kõik on ära lõpetatud, ta on ainult äriregistris lõpetamata,” kommenteeris Aun. Ta lisas, et 15 aastat on piisavalt pikk aeg, et firma kustutada, ent mingeid muresid äriregistris seisev likvideerimisel olev firma talle ei tekita.

Pikemalt loe Äripäevast.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700