26. veebruar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Esmase juhiloa vahetus nüüdsest e-teeninduses

Käesolevast nädalast saab Maanteeameti e-teeninduses vahetada ka esmast juhiluba. E-teeninduses on riigilõivud 20% soodsamad kui liiklusregistri büroos, esmase juhiloa vahetus maksab 20 eurot.

Esmast juhiluba saab vahetada isik, kelle juhiloa kehtivuse lõpuni on jäänud mitte rohkem kui üks kuu ning kes on läbinud lõppastmekoolituse. E-teeninduses esmast juhiluba vahetades ei tohi isikul olla viimase 12 kuu jooksul jõustunud kehtivaid liiklusalaseid karistusi ning juhiloa kehtivuse lõppemisest ei tohi olla möödunud rohkem kui 12 kuud. Juhul, kui isikul on  olemas kehtiv karistus või esmase juhiloa kehtivuse lõppemisest on möödas rohkem kui aasta, peab isik sooritama eksami ning selleks pöörduma liiklusregistri büroosse.

Lisaks sellele peavad esmase juhiloa vahetamiseks olema täidetud juhiloa vahetamise üldtingimused ehk isikul peab olema kehtiv tervisetõend, elektrooniline foto ja allkiri ning Rahvastikuregistri järgne alaline elukoht Eestis. Tervisetõendi taotlemisel soovitame küsida perearstilt e-tervisetõendit, kuna arst saadab tervisekontrolli tulemused e-tervise infosüsteemi, kust andmed jõuavad otse Maanteeameti liiklusregistrisse. E-tervisetõendi taotlemiseks tuleb  eelnevalt täita tervisedeklaratsioon aadressil www.digilugu.ee ning seejärel pöörduda perearsti poole.

Juhiloa kättesaamiseks soovitame valida postiteenuse, mille puhul jõuab uus juhiluba postkasti juba kolme päeva jooksul.

2014. aastal vahetas esmast juhiluba 12 500 inimest, käesoleval aastal tuleb toiming ette võtta ligikaudu 25 000 inimesel.

Maanteeameti e-teenindus asub aadressil eteenindus.mnt.ee

Autor: Tuuli Seinberg, raamatupidaja.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700