18. veebruar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

LHV Pank pakub ettevõtetele InnovFini garantiid

LHV Pank ja Euroopa Investeerimisfond (EIF) allkirjastasid kokkuleppe, mille alusel suurendatakse InnovFini garantii abil Eesti väikeste ja keskmise suurusega ettevõtete laenuvõimalusi.

Kokkulepe võimaldab LHV Pangal anda järgneva kahe aasta jooksul innovaatilistele Eesti ettevõtetele garantii toel 40 miljoni euro ulatuses laenu.

LHV Panga ettevõtete panganduse juhi Indrek Nuume sõnul annab InnovFini garantii väikestele ja keskmise suurusega ettevõtetele parema juurdepääsu laenukapitalile. „Pangal tekib võimalus finantseerida ettevõtteid, kelle äriplaan on ennast õigustanud, kuid kellel napib lisaraha kaasamiseks tugevaid tagatisi,” ütles Nuume. „LHV Panga ja Euroopa Investeerimisfondi pakutav ressurss on mõeldud kiiresti kasvavatele ettevõtetele ja nendele ettevõtetele, kes investeerivad oma toodete või teenuste innovatsiooni. Oleme Euroopas viies krediidiasutus, kellega EIF on sellise koostöölepingu sõlminud,” lisas Nuume.

EIF-i garantii suurus on 50% laenumahust ja garantiitasu väikeste- ja keskmise suurusega ettevõtete jaoks on 0,5% (keskmiste ettevõtete garantiitasu suuruseks on 0,8%).

Garantiid saavad taotleda ettevõtted, kes:

• investeerivad innovaatiliste toodete, teenuste või protseduuride tootmisse või arendamisse;• kasvavad kiiresti, st kelle töötajate arv või käive on kasvanud viimase kolme aasta jooksul vähemalt 20%;• omavad suurt innovatsioonipotentsiaali või on uuringu- ja innovatsioonimahukad ettevõtted.

„Eesti on olnud üks digitaalmajanduse liidritest ja keskus innovaatiliste ettevõtete, eriti IKT sektori, jaoks. Sellistele uuenduslikele ettevõtetele krediidi tagamisega avab Euroopa Liit uksi Eesti julgematele ja loovamatele peadele ja annab tõuke Eesti ja Euroopa majandusele,“ rääkis Euroopa Komisjoni teadus ja innovatsioonivolinik Carlos Moedas.

„Mul on väga hea meel Eesti esimese InnovFini garantii kokkuleppe allkirjastamise üle LHV Pangaga. See toob Eesti ettevõtetele kasu ja ma olen kindel, et meie kokkulepe aitab EIF-il jõuda uutele turgudele, toetades Eesti innovaatilisi ettevõtteid,” kommenteeris EIF-i portfelli garantiide juht Vincent Van Steense.

InnovFini garantii ja vastugarantii katab laenusummad 25 000 kuni 7,5 miljonit euro ulatuses. Garantii eesmärk on innustada krediidiasutusi andma Euroopa Liidu toel laenu kuni 500 töötajaga ettevõtetele, kes vajavad kapitali uuringute, arendustegevuste või innovatsiooni rahastamiseks. EIF valib praegu garantiile vahendajaid kõikjalt Euroopast ning LHV Pank on Eesti esimene ja Euroopa viies väljavalitud krediidiasutus. InnovFini garantiid pakub EIF programmi „Horizon 2020” raames.

Autor: Tuuli Seinberg, raamatupidaja.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700