16. veebruar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Raamatupidaja võimalused tööturul

Raamatupidamise- ja finantsvaldkonna tööpakkumiste arv on viimasel kahel aastal kasvanud ligi 20% aastas. Kuigi tegu pole kõige suurema kasvunumbriga valdkonnaga, on märgata pidevat pakkumiste arvu kasvu.

Hetkel on CV-Online’is üle 60 aktiivse tööpakkumise finants või raamatupidamise valdkonnas. Raamatupidamisega seotud töökuulutusi vaadates jäävad kandidaatidele seatud nõudmistest kõige tihedamini silma erialane haridus, raamatupidamisprogrammide valdamine ning eelnev töökogemus raamatupidajana.

Töötasu on alati olnud kuum teema, mis pakub jutuainet valdkonnast sõltumata. Seejuures ei pruugi ainult palganumber panna ühe või teise tööandja kasuks otsustama, tähtsad on ka mitterahalised motivaatorid.

Raamatupidamise valdkonnas otsustab tööandja

Raamatupidamise valdkonna konkursside kohta võib öelda, et praegu on jõupositsioonil ikkagi tööandja. Kui mõnes valdkonnas nagu IT ja energeetika võib spetsialist läbirääkimiste laua taga isegi tugevamal positsioonil olla, siis raamatupidamise valdkonnas kandideerib pakutavale töökohale keskmiselt paarkümmend inimest, kellest kolmandik kuni pool võiksid tausta poolest sellele positsioonile sobida. Seetõttu ei ole ehk raamatupidajatel nii tugevat lähtekohta oma tingimuste seadmiseks, kuid tööjõupuuduse suurenedes kasvab palgasurve ka selles valdkonnas. Lisaks on tööandjad peaaegu alati nõus väga headele kandidaatidele nende nõudmistes vastu tulema.

Palgatasemed raamatupidamises ja finantsvaldkonnas

Tihtilugu on inimestel suhteliselt piiratud ülevaade ka enda valdkonna palgatasemetest. Võidakse küll olla kursis samas valdkonnas tegutsevate tuttavate palgatasemetega, kuid tegelikult see ülevaadet palgaturust ei anna. Valdavalt tuntakse ikkagi endaga sarnase sotsiaalse ja haridusliku taustaga inimesi ja võidakse arvata, et nende palk ongi turu keskmine. Seda kinnitavad ka CV-Online’is tehtud värbamisprojektid – ei ole harvad juhused, kus sarnase taustaga inimeste palgaootused erinevad kuni kaks korda. Eks inimesed väärtustavadki ennast erinevalt, kuid tõenäoliselt on sagedamini asi hoopis selles, et puudub ülevaade sarnasel positsioonil makstavatest töötasudest. Just seetõttu avas CV-Online 2014. aasta aprillis Palgad.ee palgauuringute keskkonna, et eeskätt töövõtjatel oleks parem ülevaade, kuivõrd erineb nende palgatase või palgasoov turu keskmisest.

Ülalolevas tabelis on näha töötasud, mida raamatupidamise ja finantsvaldkonnas täiskohaga töötavad inimesed saavad. Alloleva tabeli puhul tuleb silmas pidada, et statistiline keskmisega tuleb suhestuda – tuleb mõelda enda taustale, ülesannetele ning positsioneerida ennast keskmise töötasu osas.

Tööotsimise perioodi kestust on raske välja tuua, sest see on nii tööandjas kui tööotsijates ja nende astutud sammudest.

Oma võimalusi tööturul võid avardada seminaril  Äritegevus ja maksustamine Soomes 27. veebruaril.

LOE LISA!

Autor: Heikko Gross, Tuuli Seinberg

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700