10. veebruar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töötute arv kasvab

Jaanuaris jätkus registreeritud töötuse kasv ning kuu lõpus oli töötuna arvel 29 998 inimest ehk 4,7% 16-aastasest kuni pensioniealisest tööjõust.

Töötukassa juhatuse esimees Meelis Paavel: „Registreeritud töötute arvu kasv on möödunud aasta lõpus ja selle aasta alguses olnud mõnevõrra kiirem kui aasta tagasi. Arvestades tööturu hooajalisust oli registreeritud töötute arvu jätkuv kasv aasta alguses oodatav, sest aasta lõpuga lõpevad paljud tähtajalised töölepingud. Samuti vaatavad ettevõtted aasta vahetudes üle oma töötajate koosseise ja viivad läbi ümberkorraldusi, mis toob kaasa enam koondamisi. Tõenäoliselt hakkab registreeritud töötute arv vähenema alates märtsikuust nagu see on olnud ka eelnevatel aastatel.“

Kõrgeim oli jaanuaris registreeritud töötuse määr Valgamaal (9,2%) ja Ida-Virumaa (9,0%) ning madalaim Harjumaal (3,3%) ja Tartumaal (3,9%).

Kõige suurema osa eelnevalt töötanud registreeritud töötutest moodustasid jaanuari lõpus oskus- ja käsitöölised ja lihttöölised (20%) ning teenindus- ja müügitöötajad (16%).

Jaanuarikuu jooksul lisandus detsembrikuuga võrreldes rohkem uusi tööpakkumisi. Kuu jooksul lisandus 2 795 uut tööpakkumist, millest 63% sisestati töötukassa portaali  (www.tootukassa.ee ) kaudu. Kuu jooksul vahendatavate töökohtade koguarv oli 5 366. Kõige suurem osakaal vahendatavatest töökohtadest oli teenindus- ja müügitöötajatele (24%). Järgnesid lihttöölistele, oskus- ja käsitöölistele ning seadme- ja masinaoperaatoritele (15%) pakutavad töökohad.

Tööalasel koolitusel osales jaanuaris 2 959 ja tööotsingu koolitusel (tööotsingu töötoas) 1 141 inimest. Tööpraktikal osales 860, tööharjutusel 925 ning tööklubis 189 inimest. Karjäärinõustamise teenust osutati 1 966 korral. Ettevõtluse alustamise toetuse abil sai ettevõtte luua 22 inimest, kelle äriplaanide kohaselt luuakse 27 uut töökohta. Palgatoetusega oli jaanuaris töötamas 985 inimest. Lisaks osales veel 2 352 inimest erinevates teistes aktiivsetes meetmetes.

Jaanuarikuus sai töötukassa abiga tööle või alustas ettevõtlusega 2 991 inimest.

Töötukassa maksis jaanuaris töötuskindlustushüvitist 9 020 inimesele ehk 26% kuu jooksul arvel olnud töötutest. Keskmine täiskalendrikuu eest makstud hüvitis oli 391 eurot ning hüvitisteks maksti kokku üle 3,1 miljoni euro. Ligikaudu 124 euro suurust töötutoetust sai jaanuaris 7 950 inimest ehk 23% kuu jooksul arvel olnud töötutest

Kindlustushüvitist koondamise korral määras töötukassa jaanuaris 667 inimesele. Keskmine jaanuaris määratud hüvitis oli 1 581 eurot ning hüvitisteks maksti kokku üle 955 tuhande euro.

Tööandja maksejõuetuse hüvitise määras töötukassa jaanuaris 115 inimesele. Keskmine määratud hüvitis oli 1 250 eurot ning hüvitisteks maksti jaanuaris üle 110 tuhande euro.

* Registreeritud töötuse statistika tugineb administratiivandmetele ehk kajastab nende töötute arvu, kes on ennast Töötukassas töötuks registreerinud. Üldise töötuse, hõive ja mitteaktiivsuse kohta Eestis teeb statistikat Statistikaamet, kes viib selleks läbi kvartaalset tööjõu-uuringut.

Autor: Tuuli Seinberg, raamatupidaja.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700