23. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Võltsitud pangatähti ringluses veidi rohkem

Eestis avastati möödunud aastal 481 võltsitud europangatähte, millest teisel poolaastal tehti kindlaks 249 võltsingut. Võrreldes möödunud aasta esimese poolaastaga on võltsingute arv kasvanud 7%.

2014. aastal registreeriti Eestis enim 50euroseid võltsimistunnustega pangatähti. Registreeritud võltsingute suurenenud arvu peamise põhjusena võib esile tõsta õiguskaitseorganite tulemuslikku tööd võltsingutevastases võitluses, aga ka valeraha levitajate senisest aktiivsemat tegevust. Eestis ringleva sularaha hulka arvestades on võltsingute arv endiselt väga väike: ringluses olevate pangatähtede seas on võltsingute osakaal hinnanguliselt 0,001%.

Kuidas võltsinguid tuvastada?Ehtsat pangatähte on lihtne ära tunda. Europangatähtedel kasutatakse erinevaid turvaelemente, mille abil saab ehtsa pangatähe hõlpsalt kindlaks teha.

Katsu reljeeftrükki: see eriline trükitehnika annab pangatähtedele ainulaadse tekstuuri.: nähtavale ilmuvad vesimärk, turvaniit ja katkendlik number. Need kolm turvaelementi on nähtavad ehtsa pangatähe esi- ja tagaküljel.: esiküljel asetseval hologrammil ilmub nähtavale muutuv kujutis. Pangatähe tagaküljel on näha kuldne riba (5-, 10- ja 20-eurosel) või muutuva värviga nimiväärtus (50-, 100-, 200- ja 500-eurosel).

Vaata pangatähte vastu valgust

Kalluta pangatähte

Kontrolli alati mitut turvaelementi! Ehtsa pangatähe saab kindlaks teha mõne sekundiga. Selleks tuleb seda vaid katsuda, vaadata ja kallutada.

Võltsingukahtlusega pangatähe või mündiga tuleb pöörduda politseisse, kes määrab kahtlasele rahale ekspertiisi.

Autor: Tuuli Seinberg, raamatupidaja.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700