25. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Erandid 1000euroste deklaratsioonil

Kuidas täita KMD INFi, kui maksukohustuslane väljastab arve teise liikmesriigi ettevõtjale või kui ühe perioodi jooksul tehakse samas summas müügiarve ja kreeditarve?

Küsimustele vastab Grant Thornton Rimessi maksunõustaja Tõnis Elling.

Kas ja kuidas tuleb KMD lisa INF täita, kui Eesti maksukohustuslane väljastab 9% või 20% arve teise liikmesriigi ettevõtjale? Näiteks ei ole teada kauba saaja käibemaksu numbrit või kaup jääb Eestisse?

Kui 9% või 20% arve väljastatakse teise riigi ettevõtjale, siis selliseid arveid ei pea KMD lisal INF kajastama. KMS muudatuse kohaselt tuleb lisal INF kajastada neid arveid, mis väljastatakse juriidilisele isikule, kellele on Eestis väljastatud registrikood. Mitteresidendi puhul kajastatakse KMD lisal INF MKS § 17 nimetatud maksukohustuslase registris omistatud registrikood. Kui tehingupartneril ei ole Eesti registrikoodi või maksuhalduri poolt väljastatud koodi, siis selliseid arveid deklareerima ei pea.

Kas ja kuidas tuleb KMD lisal INF deklareerida müügiarvet ja kreeditarvet, kui ühe maksustamisperioodi jooksul tehakse nii müügi arve (üle 1000), kui ka kreeditarve samas summas?

Kui müügiarve ja kreeditarve tehakse ühel ja samal maksustamisperioodil, siis neid kumbagi arvet KMD lisal INF deklareerima ei pea. Reaalset käibemaksu kohustust ei teki kui sama perioodi jooksul krediteeritakse müügiarvet samas summas, mis arvel oli. Kui kreeditarve jääb juba järgmisesse maksustamisperioodi, siis tuleb mõlemad arved KMD lisal INF deklareerida.

Autor: Tuuli Seinberg, raamatupidaja.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700