5. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rahapesu tõkestamine Eestis sai hea hinnangu

Eesti kaitses Euroopa Nõukogu juures edukalt rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise raportit. Nõukogu rahapesu ekspertkomitee MONEYVAL tunnustas meie arengut, Eesti läbis hindamise kõigis kategooriates. 

Raportis tõsteti esile, et Eesti on parandanud seadusi vastavalt eelmise vooru soovitustele, lõpetamas asutusteülese rahapesu ja terrorismi rahastamise ohuhinnangu koostamist ning allkirjastanud Euroopa Nõukogu rahapesu ning kriminaaltulu avastamist, arestimist ja konfiskeerimist ning terrorismi rahastamist käsitleva konventsiooni.. 

Eksperdid leidsid, et Eesti rahapesu ja terrorismi rahastamise ennetusmeetmed vastavad rahvusvahelistele standarditele. 2013. aasta sügisel toimunud hindamisvisiidil veenduti, et seaduses nimetatud isikud teavad, kuidas meetmeid rakendada.Eraldi analüüsiti ka rahapesu ja terrorismi rahastamise mõisteid seadustes ja kuriteokoosseisude vastavust rahvusvaheliste konventsioonide nõuetele ja rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise meetmeid üldiselt. Põhjalikult hinnati järelevalve ning konfiskeerimise ja arestimise süsteemi. Edasiste soovituste hulgas rõhutas raport näiteks spetsialistide koolitamise tähtsust ning soovitab süsteemse koolitamisega jätkata ka tulevikus. Eesti peab edusammudest MONEYVALile raporteerima kahe aasta pärast.”Hea hinnang Eesti võimele rahapesu tõkestada osundab seni tehtud õigetele valikutele ja kindlasti aitab suurendada meie finantskeskkonna usaldusväärsust. Samas ei tohi me tähelepanu tuhmuda, sest rahapesuga seonduvad riskid on jätkuvalt kõrged. Muuhulgas tuleb tulevikus üha rohkem silmas pidada tehnoloogiliste uuendustega kaasnevaid ohte,” sõnas rahandusministeeriumi kantsler Veiko Tali

MONEYVALi IV hindamisvoor Eestis algas 2013. aasta kevadel, Euroopa Nõukogu eksperdid intervjueerisid hindamisvisiidi käigus rohkem kui 120 avaliku ja erasektori esindajat. Hindamisvooru ajal valmis rahandusministeeriumi koordineerimisel ülevaade rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise olukorrast Eestis. Selle, hindamisvisiidi ning lisaandmete põhjal koostatud raport ning lühikokkuvõte on kättesaadavad MONEYVALi kodulehel. Raporti edukas kaitsmine toimus MONEYVALi plenaaristungil 18. septembril.IV hindamisvoor keskendus rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise võtmesoovituste ja eelmise hindamisvooru järgse progressi hindamisele, sealhulgas hinnati kehtiva süsteemi efektiivsust üldiselt. Eraldi kontrolliti ka Eesti seaduste vastavust ELi rahapesuvastasele direktiivile. MONEYVAL (Select Committee of Experts on the Evaluation of Anti Money Laundering Measures) on Euroopa Nõukogu rahapesu vastase võitlusega tegelev ekspertkomitee ning selle eesmärk on viia läbi vastastikuseid hindamisi rahapesu ja terrorismi rahastamise vastase võitluse meetmete osas. Moneyvali liikmesriikide eesmärgid on ka  rahvusvahelise koostöö edendamine ja info jagamine erinevate rahapesu tõkestamise meetmete, nende rakendamise võimaluste ja rahapesu kohta Euroopas.

Autor: Tuuli Seinberg, raamatupidaja.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700