26. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

MTA hakkab valvama aastaaruannete üle

Justiitsministeerium soovib tõhustada järelevalvet majandusaasta aruande õigeaegse täitmise üle. Selleks plaanitakse järelevalve teostamise õigus anda maksuametile.

Mis on väljatöötamiskavatsuse eesmärk?Peamiseks eesmärgiks on tõsta õigeaegselt esitatavate majandusaasta aruannete arvu. Hetkel esitab 60% aruandekohuslastest oma aruande õigeaegselt ja umbes 20% esitab aruande hilinemisega. 20% aruandekohuslastest oma majandusaasta aruannet erinevatel põhjustel ei esita.Kavandatavad muudatused mõjutavad eelkõige neid ettevõtjaid, kes esitavad majandusaasta aruande seaduses ettenähtud tähtajast hiljem.Majandusaasta aruanne tuleks elektrooniliselt läbi ettevõtjaportaali esitada maakohtu registriosakonna asemel Maksu- ja Tolliametile. Sisuliselt aruande esitamises midagi ei muutu.

Keda mõjutab?

Milliseid muudatusi soovitakse teha?

Maksu- ja Tolliamet hakkaks teostama järelevalvet majandusaasta aruande õigeaegse esitamise üle, st tuletab aruande esitamise kohustust meelde, hoiatab ja määrab vajadusel sunniraha. Hetkel on see kohustus maakohtu registriosakonnal, kuid neil pole piisavalt ressursse tõhusa järelevalve teostamiseks. Seetõttu on olnud aastaid, mil registripidaja ei ole massilist trahvimist aruande esitamata jätmise eest läbi viinudki. Seetõttu on ka ettevõtetel kergem võtta riski ja aruannet mitte esitada, sest hirmu, et kohustuse õigeaegsele täitmata jätmisele kindlasti trahv järgneb, ei ole.

Millal plaanitakse muudatused jõustada?..

2016. aasta 1. jaanuarEttevõtjate arvamused on oodatud hiljemalt 8. oktoobriks e-posti aadressile [email protected]

Kavandatavate muudatustega saab lähemalt tutvuda SIIN

 Allikas: Kaubandus-Tööstuskoda  

Autor: Tuuli Seinberg, raamatupidaja.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700