24. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Käibedeklaratsiooni süsteemi saab testida

Alates novembrist uueneva käibemaksudeklaratsiooni ja selle lisa (KMD INF) esitamise keskkonda saavad ettevõtjad ja majandustarkvara arendajad testima hakata hiljemalt 30. septembrist.

Maksu- ja tolliameti peadirektori asetäitja Egon Veermäe sõnul on vähemalt 1000-eurose kogusummaga tehingute deklareerimise võimaldamisel teinud suure eeltöö majandustarkvara arendajad, kel avaneb testimisperioodil võimalus kontrollida, kas nende toodete abil jõuavad vajalikud andmed maksuhaldurini.

„KMD INF-il olevaid andmed on võimalik edastada raamatupidamisprogrammi kaudu, ettenähtud formaadis tabeleid süsteemi laadides ning e-maksuameti keskkonnas käsitsi täites. Need ettevõtjad, kes kasutavad tabelitöötlusprogrammi formaate andmete üleslaadimisel, saavad lisaks majandustarkvara arendajatele samuti e-maksuameti koolituskeskkonnas proovida, kas andmete saatmine toimub vajalikul viisil. Ilmnenud probleemid palume testijatel kirjeldada ning need meile edastada. Nii saame vajalikud muudatused aegsasti sisse viia,“ rääkis Veermäe.

Testimise soovist tuleb MTA-le kirjalikult teada anda. Täpsem info MTA veebis - http://www.emta.ee/index.php?id=35518

Septembris ja oktoobris toimub veel vähemalt 10 käibemaksuseaduse muudatusi puudutavat MTA koolitust, kus saab ülevaate käibemaksudeklaratsiooni esitamisega seonduvast. Seni on enam uuritud, kuidas toimub ettemaksete deklareerimine ning millise perioodi KMD INF-il tuleb arvete andmed kajastada. Samuti on uuritud, kuidas kajastada KMD INF-il arveid, mille andmed on kutsesaladus või arveid, mis esitatakse mitteresidentidele.

Käibemaksukohustuslased peavad hakkama alates 1. novembrist tekkiva käibe arvestust pidama viisil, mis võimaldaks käibedeklaratsiooni lisal deklareerida ühe tehingupartneriga tehtud tehingu või tehingute  arveid, mille käibemaksuta kogusumma on kalendrikuus vähemalt 1000 eurot.

Käibedeklaratsiooni lisa esitamise eesmärk on käibemaksupettuste vähendamine ja konkurentsikeskkonna võrdsemaks muutmine. Kogutavate andmete abil on võimalik oluliselt kiiremini ja täpsemalt teha kindlaks isikud, kellele maksuhaldur peaks pöörama kõrgendatud tähelepanu ning seeläbi vähem koormata ülejäänud ettevõtjaid.

- Kokkuvõte käibemaksudeklaratsiooni lisast: http://www.emta.ee/index.php?id=35478

Raamatupidaja.ee seminar "1000euroste tehingute deklareerimine ja käibemaksumuudatused"  toimub 1. oktoobril. LOE LISA!

 

Autor: Tuuli Seinberg, raamatupidaja.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700