Autor: Tuuli Seinberg • 4. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas sa kasutad juba MTA kaotuse kalkulaatorit?

Maksu- ja tolliameti kodulehel on üleval „kaotuse kalkulaator“, mis võimaldab välja arvutada, kui palju sa ümbrikupalga tõttu sotsiaalsetelt garantiidel kaotaks.

Kaotuse kalkulaator on osa laiemast meediakampaaniast, mis on suunatud ümbrikupalga vastu. Kampaania meediaplaani koostas OÜ Media House ning see hõlmab internetti, välimeediat, kleebiseid bussides ja raadiot. Lisaks kaotuse kalkulaatorile saab kampaania veebilehelt infot töötamise registri,  korrektse maksekäitumise hüvede ning ümbrikupalga maksmisega kaasnevate karistuste kohta.

MTA pressiesindaja Uku Tampere selgitas, et töötamise registreerimise käivitumine andis ajaliselt hea võimaluse rääkida ümbrikupalga probleemist ühiskonnas laiemalt. Nii TÖR kui kampaania on eraldiseisvad projektid, mis ajalise sümmeetria loomisel said üksteist täiendada.

Küsimustele vastab Maksu- ja tolliameti pressiesindaja Uku Tampere.

Millised on kampaania kulud?

Kampaania välja töötamise hanke võitis reklaamiagentuur Creatum. Meediaplaneerimise hanke võitis OÜ Media House. Eraldi tellisime linna reklaamipinnad, mille eest tasusime JcDecaux Eesti OÜle. Kampaania kulud kokku olid ligi 15 000 eurot, millest suurem osa kulus meediapindadele (välimeedia, bussid, raadio jne)

Kas TÖR on vastanud maksulaekumiste suurenemise osas ootustele? Palju on see reaalselt laekumisi tõstnud?

Täna on seda vara öelda, sest maksukohustused juuli kuu eest makstavatelt töötasudelt tekivad reeglina alles septembris, aga esialgsetel hinnangutel tundub, et kõik läheb nii nagu prognoosisime ja positiivselt.Alates juulist on lisandunud 51 700 isiku töötamine 16 700 tööandja poolt, 2 700 töötajat on registreeritud mitme tööandja poolt. Isikuid, kes polnud registreeritud haigekassast ülekandunud andmetes ühegi tööandja poolt, on uute registreeringute hulgas ca 32 000. Enim töölepinguga registreeritud uusi isikuid on ehituse tegevusalal; järgnevad jaekaubandus, toidu ja joogi serveerimine, kinnisvaraalane tegevus ja maismaaveondus.Milline pilt on avanenud kontrollreididel?

Töötamise registreerimise kohustus on tänaseks kehtinud ühe kuu. Selle aja jooksul on MTA ametnikud külastanud erinevaid üritusi, ehitusobjekte ja ettevõtteid eesmärgiga kontrollida, kas töötajad on registreeritud ning jagada informatsiooni töötamise registreerimise kohta. Ettevõtjad on töötamise registreerimise kohustuse üldiselt hästi vastu võtnud ja eriskummalisi juhtumeid ei ole ette tulnud.Kõige meeldejäävamad kontrollid ongi ehk õllesummeri kontrollimine, kus kontrolli tuli teostada melu ja lõbusate inimeste keskel, mis tõi kaasa ka palju kõrvalseisvaid huvilisi. Oodatust rohkem on registreeritud töötajaid vabatahtlikena, mis aga tõenäoliselt ei ole põhjendatud. Nende juhtumitega tegeleme eraldi ja selgitame välja konkreetsed töötamise asjaolud.MTA on teinud kõik, et töötamise registreerimise protseduur oleks võimalikult lihtne ja kiire ning meie hinnangul see tööandjatele lisakoormust ei tekita – töötajad tuli registreerida ka enne töötamise registrit, nüüd toodi see kohustus lihtsalt ajaliselt varasemaks. Kuid vähem oluline ei ole see, et tänu töötamise registrile jääb ettevõtjatel ka üsna mitu liigutust ära suhtlemisel erinevate riigiasutustegaKas suhtumine ümbrikupalka hakkab ka muutuma?

Ka seda on täna vara öelda. Ilmselt näitab seda kõige paremini konjunktuuriinstituudi iga-aastane uuring ümbrikupalga kohta.Kaotuse kalkulaatoriga saab tutvuda MTA leheküljel SIIN.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700