6. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksudest hoidumine läheb veelgi keerulisemaks

Välismaal asuvate kontode omanikel on peagi üsna raske varjata oma sissetulekuid USA maksuameti eest.

Enam kui 77 000 välispanka, investeerimisforndi ja teist finantsasutust on nõustunud jagama infot USA kodanikest kontoomanike kohta Ameerika maksuametiga, teatas riigi rahandusministeerium. Infovahetus on osa maksuameti maksudest kõrvalehoidmise paljastamise plaanist.

Peaaegu 70 riiki on andnud oma nõusoleku oma pankade informatsiooni jagamiseks. Nend riikide hulka kuuluvad maailma finantshiiglased ning riigid nagu Šveits, Kaimani saared ja Bahama, kus ameeriklased on traditsiooniliselt oma sissetulekuid varjanud.Alates 2015. aasta märtsist on need riigid nõustunud USA maksuametile avalikustama USA maksumaksjate nimed, kontonumbrid ning kontol hoiustatud summad.Välispangad, mis ei ole nõus jagma infot oma klientide kohta USA maksuametiga, seisavad USA-s äri ajades seaduse kohaselt silmitsi ränkade karistustega.Seaduse kohaselt peavad Ameerika pangad hoidma kinni 30% teatud maksetest välispankadesse, mis ei osale programmis – märkimisväärne hind ligipääsu eest maailma suurimale majandusele.2010. aastal vastuvõetud seadust tuntakse kui FATCA. Seadus loodi selleks, et julgustada või nagu mõned ütlevad, sundida, välismaiseid finantsasutusi jagama informatsiooni USA kodanikest maksumaksjate kohta riigi maksuametiga, mis muudab välismaiseid pangakontosid kasutavate ameeriklaste maksude maksmise vältimise keerulisemaks.“Rahvusvaheline toetus FACTAle on tugev ning see aitab meil saavutada oma eesmärk peatada maksude maksmise vältimine,” sõnas rahandusministeeriumi esindaja Robert Stack.

Autor: Raido Neemre, Tuuli Seinberg

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700