Autor: Tuuli Seinberg • 23. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti maksusüsteemis palju probleeme

Tänane käibemaksusüsteem on muutnud ettevõtjad osaliselt maksu administreerijatest selle kandjateks, misläbi tekkiv käibemaksu sisuline kumulatsioon tekitab majanduses ebavajalikke moonutusi.

Äsja Baltikumi Aasta Maksunõustaja 2014 tiitliga pärjatud advokaadibüroo SORAINEN maksu- ja tolliõiguse töörühma juhi Kaido Loori sõnutsi on maksuprobleemide ring praegusel ajal väga lai: maksude vastavus Põhiseadusele (keskkonnatasude tõus, reklaamimaks), Euroopa Liidu õigusele (müügimaks, aktsiisid, nn. automaks), õigusselgusetus (kuidas peaks käituma ostja, et mitte vastutada, kui müüja rikub oma käibemaksukohustusi; millal on kinnisasjade müük ettevõtte üleminek), ettevõtlusvabaduse piiramine (juhtimisteenuse osutamine ettevõtjana), nn. tugevama õiguse kohaldamine (lähetustasude maksustamine sotsiaalmaksuga), maksumaksjate ebavõrdse kohtlemise ignoreerimine.

Loor lisas, et 1000-euroste arvete deklareerimise kohustus tõstatab selgemini esile küsimuse, kas käibemaksusüsteemi halduskoormus on üldse ettevõtluse jaoks proportsionaalne kogutud maksusumma ja maksu administreerimisega seotud isikute arvu arvestades. Euroopa Komisjon on juba aru saanud, et tänases käibemaksusüsteemis on ettevõtjatel lihtsam teha EL-i väliseid tehinguid EL-i tehingute asemel, mis tegelikult on EL-i konkurentsivõimet alandav, ning et tänane käibemaksusüsteem on muutnud ettevõtjad osaliselt käibemaksu administreerijatest käibemaksu kandjateks, misläbi tekkiv käibemaksu sisuline kumulatsioon tekitab majanduses ebavajalikke moonutusi. „Ka võib tekkida vaidluseid sellest, kas 1000-euroste arvete üldine deklareerimiskohustus on kooskõlas käibemaksudirektiivi artikliga 250, mis sätestab väga selgelt, mida käibedeklaratsioon (sh selle lisad) üldse võib maksumaksjalt nõuda,“ võttis Kaido Loor maksuteema kokku.

Maksuajakiri International Tax Review auhindas advokaadibürood SORAINEN teedrajava maksunõustamise eest „Baltikumi Aasta Maksunõustaja 2014“ tiitliga. Tiitlite jagamisel arvestatakse nõustatud maksuküsimuste mahtu, innovaatilisust ja keerukust.  

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700