20. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Käibemaksuseaduse muutmise seadus kuulutati välja!

President Toomas Hendrik Ilves otsustas täna välja kuulutada Riigikogus 7. mail vastu võetud käibemaksuseaduse muutmise seaduse.

 "Ilmselged vastuolud põhiseadusega on praeguseks kõrvaldatud ning oluliselt on parandatud mõjuanalüüsi," tõdes president Ilves.

Samas möönis president, et see, kas kavandatavate abinõude toel käibemaksu laekumine paraneb või mitte, saab selgeks alles tulevikus. Küll aga on oluline, et muudetud seaduses ausate ettevõtjate kaitseks ette nähtud paindlikke üleminekureegleid ka tegelikkuses rakendataks.

"Muret teeb kohatine põhjuseta kahtlustav ja üleolev suhtumine ettevõtjatesse. Inimesi, kes loovad töökohti, toodavad vajalikke kaupu ja pakuvad teenuseid ning maksavad ausalt makse, muutes sellega kogu Eestit jõukamaks, tuleb julgustada ja tunnustada," lisas riigipea.

President jagab ettevõtjate muret administratiivkulude kasvu asjus.

"Aruandlus- ja deklareerimiskohustused on vaja tervikuna üle vaadata ning muuta ettevõtjaile langev bürokraatlike kohustuste koorem kergemaks,“ rõhutas president Ilves. "Pole õige kohustada esitama korduvalt ühtesid ja samu andmeid ning üldse ei tohi koguda andmeid, mida riigil tegelikult tarvis pole. Eesti teadmiste ja kogemuste varal on ettevõtjate halduskoormuse kahandamine kindlasti võimalik."

Lisaks on oluline, et tundlikke andmeid sisaldavad andmekogud on enne kasutuselevõtmist läbinud sõltumatu auditi ja testid ning toimib korralik sisekontrollisüsteem, mis maandab andmebaasi kasutajatest lähtuvad riskid.

Autor: Tuuli Seinberg, raamatupidaja.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700