Autor: Tuuli Seinberg • 7. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas teha mõistlikke rahastamisotsuseid?

Koduste rahastamisotsuste tegemisel segavad ka finantsinimestel mõistuse häält teinekord emotsioonid.

Animafilmis „Jääaeg“ jagas näljane tiiger oma kujuteldava saagi eraldi kuhjadesse – nahk siia, kondid sinna, liha tänna. Ka koduses finantsarvestuses on inimestel kalduvus jagada vara eraldi rahakottidesse. Käitumisökonoomik Richard Thaler ristis selle nähtuse „mentaalseks arvepidamiseks“ või mõtteliseks arvestuseks.

Näiteks jagame me oma kontololeva raha mõttes jooksvate arvete tasumise ning puhkusereisi jaoks. Enamasti on see mõistlik tegu, ent mõnikord paneb sama mõttemuster käituma ebaratsionaalselt. Richard Thaler toob näiteks taksojuhid, kes panevad pillid kotti niipea, kui on mingi mõttelise tulutasemeni jõudnud. Halva ilma korral, kui taksoga sõidetakse kõige rohkem, täitub plaan kiiresti ning taksojuhid lähevad varakult õhtule. Kui kliente on vähem, töötavad nad kauem. Paradoksaalne on see, et vähem töötatakse siis, kui raha tuleb lihtsamalt, ning kauem siis, kui töö ei suju.

Samal põhjusel korjame raha 0,3% intressiga kogumiskontole, samal ajal kui meie 15% intressiga krediitkaart on miinuses. Meile meeldib psühholoogiline kindlustunne, mida annab säästukonto, kuigi krediitkaardivõla kustutamine „teeniks“ meile kiiresti 14,7%. Samuti on väga raske ja valulik võtta puhkusefondist raha mingi kodumasina remondiks.

Selle nähtuse olemust teades on võimalik aga enda majandamisotsuseid teadlikumalt jälgida ning emotsioone üle kavaldades mõistlikumaid otsuseid langetada. Raha jääb igas rahakotis ikkagi rahaks.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700