Autor: Kadrin Karner • 10. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaanuaris töötute arv suurenes

Jaanuaris registreeritud töötute arv suurenes ning kuu lõpus oli töötuna arvel 35 817 inimest ehk 5,5% 16-aastasest kuni pensioniealisest tööjõust.

Jaanuaris registreeris end töötukassas 7 520 uut töötut, teatas töötukassa. Samas kuus sai töötukassa abiga tööle või alustas ettevõtlusega 3 192 inimest. Toetudes eelnevatel kuudel tehtud võrdlustele töötukassa andmetega töötuskindlustusmakse laekumise kohta võib väita, et tegelik hõivesse liikujate arv on veelgi kõrgem, sest kõik inimesed ei teata töötukassale, et nad on leidnud uue töökoha.

Töötukassa juhatuse esimehe Meelis Paavel sõnul oli jaanuaris registreeritud töötute arvu veidi kiirem kasv oodatav ja seda peamiselt seetõttu, et aasta lõpus saavad läbi paljud tähtajalised töölepingud ja viiakse läbi ümberkorraldusi personali koosseisus, mis toob kaasa tavapärasest rohkem koondamisi.

Kõrgeim oli registreeritud töötuse määr Valgamaal (9,8%) ja Ida-Virumaal (9,1%) ning madalaim Viljandimaal (4,2%) ja Tartumaal (4,3%). Kõige suurema osa eelnevalt töötanud registreeritud töötutest moodustasid oskus- ja käsitöölised (20%), lihttöölised (19%) ning teenindus- ja müügitöötajad (16%).

Jaanuarikuu jooksul lisandus detsembrikuuga võrreldes rohkem uusi tööpakkumisi. Kuu jooksul lisandus 3 405 uut tööpakkumist, millest 51% sisestati töötukassa portaali. Kuu jooksul vahendatavate töökohtade koguarv oli 7 317. Kõige suurem osakaal vahendatavatest töökohtadest oli teenindus- ja müügitöötajatele (28%). Järgnesid keskastme spetsialistidele, tehnikutele (14%) ning lihttöölistele (13%) pakutavad töökohad.

Tööalasel koolitusel osales jaanuaris 2 495 ja tööotsingu koolitusel (tööotsingu töötoas) 1 343 inimest. Tööpraktikal osales 458, tööharjutusel 380 ning tööklubis 185 inimest. Karjäärinõustamise teenust osutati 2 179 korral. Ettevõtluse alustamise toetuse abil sai ettevõtte luua 23 inimest, kelle äriplaanide kohaselt luuakse 33 uut töökohta. Palgatoetusega oli jaanuaris töötamas 1 318 inimest. Lisaks osales veel 1 150 inimest erinevates teistes aktiivsetes meetmetes.

Töötukassa maksis jaanuaris töötuskindlustushüvitist 10 258 inimesele ehk 25% kuu jooksul arvel olnud töötutest. Keskmine täiskalendrikuu eest makstud hüvitis oli 369 eurot ning hüvitisteks maksti kokku üle 3,3 miljoni euro. Ligikaudu 112 euro suurust töötutoetust sai jaanuaris 8 422 inimest ehk 21% kuu jooksul arvel olnud töötutest.

Kindlustushüvitist koondamise korral määras töötukassa jaanuaris 1 014 inimesele. Keskmine jaanuaris määratud hüvitis oli 1 634 eurot ning hüvitisteks maksti kokku üle 1,3 miljoni eurot.

Tööandja maksejõuetuse hüvitise määras töötukassa jaanuaris 85 inimesele. Keskmine määratud hüvitis oli 1 828 eurot ning hüvitisteks maksti jaanuaris üle 151 tuhande euro.

* Registreeritud töötuse statistika tugineb administratiivandmetele ehk kajastab nende töötute arvu, kes on ennast Töötukassas töötuks registreerinud. Üldise töötuse, hõive ja mitteaktiivsuse kohta Eestis teeb statistikat Statistikaamet, kes viib selleks läbi kvartaalset tööjõu-uuringut.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700