Autor: Kadrin Karner • 5. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksukurjategijad mõisteti süüdi

Harju maakohus mõistis täna kokkuleppemenetluses süüdi OÜ Marienbergi ja Sivart Saarmanni, Priidu ja Roberti suures ulatuses maksude maksmisest kõrvalehoidmises.

Peamisele süüdistatavale Sivart Saarmannile mõistis kohus koos varasema kandmata karistusega kolme aasta ja kümne kuu pikkuse reaalse vangistuse, suhkru ja armatuurterasega kaubelnud OÜ-d Marienberg karistas kohus 60 000 euro suuruse rahalise karistusega, teatas Põhja Ringkonnaprokuratuur.

Robertit ja Priitu karistas kohus kolmeaastase vangistusega, millest Robert on reaalselt ära kandnud seitse kuud ja kümme päeva ning Priit kuus kuud ja 20 päeva. Ülejäänud vangistust ei pöörata täitmisele, kui nad ei pane kolme-aastase katseaja jooksul toime uut tahtlikku kuritegu ja täidavad kriminaalhooldaja kontrollnõudeid.

Samuti mõistis kohus Sivart Saarmannilt, Robertilt ja Priidult konfiskeerimise asendamise korras riigile välja süüteoga saadud, kuid ärakasutatud vara asemel kokku 91 335 eurot. Lisaks konfiskeeriti ligi 8800 eurot arestitud varasid.

N-ö tankistidena kuriteole kaasa aidanud Joonase ja Rain K. osas lõpetas kohus menetluse otstarbekuse põhimõttel ning kohustas Raini tegema 120 tundi üldkasulikku tööd ja Joonast tasuma riigituludesse 1673 eurot. Samas kriminaalasjas kohtu all olnud Marti ja Rain R. osas on materjalid eraldatud ning kohus arutab neid eraldi.

Äripäev on varem kirjutanud, et maksu- ja tolliameti uurijad pidasid tänavu 22. mail kuriteos kahtlustatavatena kinni seitse inimest. Menetlust juhtiva Põhja ringkonnaprokuröri Stella Veberi taotlusel võttis kohus kolm kahtlustatavat vahi alla.

OÜ Marienberg andis süüdistuse kohaselt septembrist 2012 kuni maini 2013 maksu- ja tolliametile käibedeklaratsioonides valeandmeid ja jättis tasumata kokku 597 691 eurot käibemaksu, teatas prokuratuur.

Süüdistuse järgi esitati valeandmeid fiktiivsete arvete alusel, mis olid koostatud nelja Eestis registreeritud ja ilma reaalse majandustegevuseta varifirma nimelt. Sellega üritati jätta mulje, nagu oleks Marienberg ostnud suhkrut ja terast just nende nelja ettevõtte käest. Tegelikult aga soetas Marienberg kaupu hoopis Läti, Leedu ja Poola ettevõtetelt ning müüs edasi Eesti firmadele.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700