4. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ligi ei kohtleks ettevõtet ja eraisikut ühetaolisena

Ettevõtlustulu kõrgem maksustamine pärsiks kõrgema lisandväärtusega majandust, ütles rahandusminister Jürgen Ligi.

Ettevõtja ja investor Jüri Mõis kirjutas esmaspäevases Äripäeva arvamusloos, et soovib solidaarsemat maksupoliitikat, kus töölisklassi ja ettevõtlustulu maksud tuleks viia võrdsemaks. Rahandusminister Ligi aga ei toeta ettevõtte ja eraisiku kohtlemist ühetaolisena. "Praegu maksavad töötajad tulu-, sotsiaal- ja ravikindlustusmaksudena 57% ning kõik teised, kel õnnestub oma tulu vormistada pigem ettevõtlustuluna, 21/79 ehk 26%," leidis Mõis.

"Ühetaolised maksud ei ole olnud Eesti „loosung“, nagu ütleb Jüri Mõis, vaid teadlik poliitika, ja see on väga erinev neist tema viimase aja seisukohavõttudest, kus ta kiidab ühtaegu nii astmelist tulumaksu kui sotsiaalmaksu lage. Ent ühetaoliselt saab kohelda vaid ühetaolisi, mida ettevõte ja eraisik siiski päris pole. Ettevõte vajab tihedas konkurentsis ressursse investeeringuteks, ning riigid võistlevad rahvusvaheliselt investeeringute nimel ettevõtlustulu madalamalt maksustades -  mitte sotsiaalmaksu võrra kõrgemalt, nagu soovib meie kriitik. Töötaja seevastu vajab sotsiaalkaitset, mis tuleb eraldi maksudega kinni maksta, ja konkurents töötajate pärast sisaldab ka neid garantiisid ja makse," ütles Ligi ettevõtja Jüri Mõisa arvamuse kohta.

"Arusaadav on tema seisukoht tõsiasja pärast, et paljud ettevõtjad tõepoolest kasutavad dividende kui palka, enamgi, kirjutavad isiklikke kulusid firma arvele. Seepärast ongi vajalik nii sõiduautode käibemaksutagastuse vähendamine kui arutelu, kas palgana makstavat dividendi saab kuidagi „tavadividendist“ eristada," selgitas rahandusminister.

Ligi ütles, et teab prominentseid ettevõtjaid, kes seda toetavad, kui tööjõumakse vastukaaluks alandada saab, ent ka huvigruppe, kes iga sellise ettepaneku sõelapõhjaks laseksid.

Rahandusministri sõnul eelistab ta esimesena tööjõumaksude vähendamist, ent arvestataval määral saab seda teha siiski vaid maksukoormat mujale suunates.

"Riiklike kulude vähendamisel ei ole ühiskonnas toetust, mis selle läbiminekut lubaks, küll aga on asjalik arutelu võimalik majandust enam pärssivate maksude osakaalu vähendamise teemal. Astmeline tulumaks, mida on hakanud soovima Jüri Mõis, on majandust, eriti kõrgema lisandväärtusega majandust tugevalt pärssiv maks, paraku on sama ka ettevõtlustulu kõrgem maksustamine," lisas Ligi.

 

Autor: Kadrin Karner, Ken Rohelaan

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700