12. august 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Majanduse nõrk kasv jätkus

Kui käesoleva aasta esimesel kvartalil aeglustus SKP reaalkasv aasta võrdluses järsult, siis ka teisel kvartalil olulist kasvu kiirenemist ei toimunud. Majandus kasvas aastavõrdluses alla meie ootuste - vaid 1,3% ning kuises võrdluses 0,1%. SKP nominaalkasv (ehk kasv koos hinnamuutusega) aga viimastel kvartalitel esialgsetel hinnangutel oluliselt aeglustunud ei ole. Sellega on kasvanud järsult SKP deflaator, mis kirjeldab majanduses toimunud üldist hinnamuutust. Samas me teame, et tarbijahinna- ning töötleva tööstuse tootjahinnaindeksi kasv on aeglustunud.

Tegevusalade kogulisandväärtus kasvas aastases võrdluses 2%, mis tähendab seda, et neto-tootemaksude, milles peamise osa moodustavad käibemaks ja aktsiisid, panus SKP kasvu oli negatiivne. Nii nagu esimesel kvartalil panustasid majanduskasvu enim töötlev tööstus ja sisekaubandus ning kasvu vähendas enim veonduse ja laonduse tegevusala lisandväärtuse vähenemine. Ehituse nominaalkasv oli küll positiivne, kuid kuna ehitushinnad on käesoleval aastal kasvanud, jäi ehituse reaalkasv teisel kvartalil esialgsete hinnangute järgi kergesse langusse (esimesel kvartalil langes ehitus 8%).

Positiivne on see, et töötleva tööstuse lisandväärtuse kasv toetub olulisel määral ekspordile. Töötleva tööstuse toodangust müüdi välisturule 71%. Jätkuvalt panustavad nii töötleva tööstuse lisandväärtuse, kui ka kaupade ekspordi kasvu elektroonika ja optikaseadmed. Viimasel kolmel kvartalil on elektroonika ja optikaseadmete tegevusala lisandväärtuse panus SKP kasvu olnud  0,6 protsendipunkti. Töötleva tööstuse tootlikkus on viimastel kvartalitel tasapisi paranenud ning koos sellega on aeglustunud ka tööjõu ühikukulu kasv. See on omakorda parandanud võimalusi töötleva tööstuse ettevõtete kulupõhise konkurentsivõime paranemiseks.

Hulgi- ja jaekaubanduse tegevusala lisandväärtuse kasv on üsna tugevas korrelatsioonis eratarbimise kasvuga. Esimesel kvartal kasvas eratarbimine 3,6%. Kaubanduse tegevusala kasv näitab esialgsete arvestuste järgi, et teisel kvartalil eratarbimise mõõdukas kasv jätkus.

Finantssektori arvestusteks kasutatavad pankade netointressitulud olid nominaalarvestuses neljandat kvartalit järjest languses, kuid teenustasutulude kasv kiirenes oluliselt. Arvestades meie peamiste kaubanduspartnerite jätkuvalt nõrka nõudlust, on Eesti kaupade eksport kasvanud käesoleva aasta esimesel poolaastal tublisti, esimesel kvartalil 7,7% ja kiirhinnangu järgi teisel 8%. Samas on kasvu tehniliselt ülespoole kergitanud rahvamajanduse arvestustesse tehtav eelmise aastaga võrreldes väiksem korrektsioon kütustega. Samuti tuleb arvestada elektroonikaseadmete ekspordi suurt mõju. Kui esimesel kvartalil ületas kaupade ekspordi kasv importi, siis teisel teisel kvartalil oli vastupidi. Seega võib eeldada, et teisel kvartalil netoekspordi panus SKP kasvu vähenes.

Eurotsooni ostujuhtide koondindeks (PMI) on mitmendat kuud järjest tõusnud. Töötleva tööstuse PMI kerkis juulis üle 50, ning jõudis viimase 2 aasta kõrgema tasemeni, mis annab märku euroala majandusväljavaadete paranemisest. Samas on Venemaa majanduskasvu oluliselt allapoole ning Soome majanduslanguse prognoosi veelgi negatiivsemaks korrigeeritud.

Kuigi me ootame aasta teisel poolel majanduskasvu kiirenemist, jääb käesoleva aasta majanduskasv oluliselt väiksemaks aprillis prognoositust.

Autor: Tõnu Mertsina, Juuli Laanemets

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700