Autor: Juuli Laanemets • 21. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Europarlamendi fraktsioonide juhid taunivad IMF´i kinniste uste poliitikat

Euroopa Parlamendi (EP) president Martin Schulz tegi enamuse poliitiliste fraktsioonide juhtide  nimel avalduse, milles väljendas  sügavat muret Küprose panganduses toimuva pärast.

EP fraktsioonide juhtide (EPP Joseph Daul, S&D Hannes Swoboda, ALDE Guy Verhofstadt, Rohelised/EFA Rebecca Harms ja Daniel Cohn-Bendit, ECR Martin Callanan) seisukoht on, et alla 100000 euro suurused hoiused tuleb vabastada igasugusest maksustamisest. Küprose probleemile tuleb leida õiglasem ja jätkusuutlik lahendus ja Euroopa seest mitte väljastpoolt. Tavainimeste hoiuseid ei tohiks kasutada pangandussektori päästmiseks, öeldakse avalduses.

"Pangandusliidu ja ühtse järelevalvemehhanismi kehtestamine toob kaasa suured muutused eurotsooni pangandussektoris. Olukord Küprosel ainult rõhutab  nende sammude astumise vajalikkust nii kiiresti kui võimalik. Otsene ELi järelevalve eurotsooni pankade üle on see võti, mis tagab, et sellised kriisid nagu Küprosel  enam ei korduks.

Meil on kahju, et esialgne lahendus, mille pakkusid Küprosele välja Euroopa Komisjon, IMF ja EKP, ei olnud piisavalt läbipaistev ja demokraatlikku vastutust kandev. Ka eurotsooni finantsministrid peavad võtma vastutuse algse Küprose pangandussektori lahendusettepaneku eest. See tehti suletud uste taga varastel hommikutundidel korralikult süüvimata tagajärgedesse tavainimeste jaoks. Süüdlase otsimine ainult vähendab usaldust ELi vastu," öeldakse avalduses.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700