2. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas kindlustusselts on maksuhaldur?

Kui ettevõttes on piisavad rahavood, siis võiks kindlustada käibemaksuta, misläbi tuleks viiendiku võrra odavam hüvitis, rääkis advokaadibüroo LEXTAL vandeadvokaat Olavi-Jüri Luik Kindlustuse Aastakonverentsil.

Väikefirma puhul peab arvestama, et seda käibemaksu pole võtta kuskilt, kui vaja taastada eset. Poliisil võiks olla kirjas, et kindlustatud koos käibemaksuga ja hüvitatakse koos käibemaksuga, jagas Luik soovitusi.

 Saksamaal ja Soomes ei ole kindlustusandja maksuhaldur, aga Eestis kipub transformeeruma millegiks muuks. Kindlustusvõtjat ei saa sundida käibemaksu tagasiküsimisele, rõhutas Luik.

Ei sobi variant, et hüvitist küsitakse käibemaksuga, aga hüvitist makstakse ilma käibemaksuta „Ei saa olla, et kindlustus on aluseti rikastumise allikas seltsile. See oleks ju pettus!” sõnas vandeadvokaat.

Tuleb silmas pidada siiski seda, et kui ilma käibemaksuta seda teha, siis on ka vahendustasud väiksemad, tõi Luik välja miinuspoole maaklerite jaoks.Vastav tüüptingimus pole automaatselt tühine, toonitas Luik.

Kui aga liikluskindlustuse kahju puhul tekib situatsioon, kus selts hüvitab kannatanule ilma käibemaksuta hüvitise, millega autoremondikoja arve käibemaksu osa jääb katmata, siis selle osa saab kannatanu omakorda sisse nõuda liikluseõnnetuse süüdlaselt. Süüdlane aga peab seda vaidlust omakorda lahendama seltsiga, kes peaks vähemalt teoreetiliselt käibemaksu summa tagastama süüdlasele, rääkis Luik.

Autor: Kadri Järve, Juuli Laanemets

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700