Autor: Lemmi Kann • 13. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tuludeklaratsioonide järelkontroll: juurde tuleb maksta 1,5 mln eurot

Sel aastal peavad üle 3700 inimese kokku 1,5 miljonit eurot tulumaksu täiendavalt juurde maksma.

"Eelmise, 2010. aasta põhjal jäeti väga palju deklareerimata just välistulusid. Kui oktoobri alguses oli maksu- ja tolliametil sellist infot 4200 isiku kohta, siis tänaseks on laekunud veel 800 isiku andmed, kes ei ole oma välistulusid deklareerinud," selgitas maksu- ja tolliameti teeninduskorralduse osakonna juhtivspetsialist Hannes Udde.

"Andmeid teenitud tulude kohta laekub välisriikidest pidevalt, mistõttu soovitame deklaratsioonides teha parandused enne, kui maksu- ja tolliamet on edastanud juba vastava nõudmisega teate," lisas Udde.Suurim täiendav juurdemääramine 2010. aasta välistuludelt oli üle 30 000 euro. Maksu- ja tolliamet ei ole järelkontrolli tulemusel saadud info põhjal jõudnud veel kontakti võtta 1869 maksumaksjaga, mis tähendab, et järekontrolli tulemusel laekuvad summad suurenevad.

Järelkontrolli tulemusel saab tulumaksu tagasi 160 inimest kogusummas 22 000 eurot.

 Lisaks järelkontrollile viis MTA enne tulumaksu tagastamist kontrolli läbi nende isikute tuludeklaratsioonides, kelle deklareeritud andmed ei ühtinud MTA andmetega.Näiteks olukorras, kus maksumaksja deklareeris tasutud eluasemelaenu intressid, selgus täiendava kontrolli tulemusel, et laenu on kasutatud remonditöödeks. Kuna sellisele tegevusele ei laiene maksusoodustus, ei ole maksumaksjal selles osas õigust ka tagastatavale tulumaksule.MTA täiendava kontrolli tulemusel vähenes tagastatav tulumaks 589 000 euro võrra. 2010. aasta tulude põhjal esitati maksu- ja tolliametile enam kui 557 000 tuludeklaratsiooni, mille alusel kuulus tagastamisele 99,2 miljonit eurot ning määrati juurde üle 20 miljoni euro tulumaksu.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700