Autor: Lemmi Kann • 13. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Raamatupidamise seaduse muudatused said  valitsuse heakskiidu

Valitsus kiitis eelmisel nädalal heaks raamatupidamise seaduse ja äriseadustiku muutmise seaduse eelnõud.

Eelnõu eesmärk on määratleda seni rakendussättega reguleeritud raamatupidamiskohustuslastele taksonoomia ja taksonoomia vormide kasutus majandusaasta aruande esitamisel. Eelnõu sätestab taksonoomia ja taksonoomia vormide kasutuse neile raamatupidamiskohustuslastele, kes on kuni 2012. aasta 1. jaanuarini vabastatud nende vormide kasutusest.

Nõude kohaldamisega ei kaasne halduskoormuse suurenemist, sest enamikule senise erandi kasutajatele säilib võimalus koostada majandusaasta aruannet väljaspool elektroonilist aruandluskeskkonda, sealhulgas mitte järgida taksonoomiat ning taksonoomia vorme, juhul kui juhtkonna hinnangul ei võimalda väljatöötatud vormid anda õiget ja õiglast ülevaadet ettevõtja finantsseisundist, majandustulemustest ja rahavoogudest. Halduskoormuse vähendamise meetmena võimaldatakse majandusaasta aruande allkirjastamist vaid ühe tegevjuhtkonna liikme allkirjaga kasumit taotlevate majandusüksuste osas.

2011. aasta juuli seisuga on äriregistri andmetel Eestis tegutsemas ligikaudu 136 000 ettevõtjat ja mittetulundusühingut, kus on tegevad ligikaudu 253 000 juhatuse liiget. Võttes aluseks majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi välja töötatud halduskoormuse mõõtmise kalkulaatori raamatupidamise seaduse muudatusest tuleneva halduskoormuse langusega kaasneva kulude vähenemise ligikaudu 572 000 euroni, kui regulatsioon laieneks nii kasumit taotlevatele kui ka mittetaotlevatele üksustele, märgitakse eelnõu seletuskirjas.

Eelnõu kohaselt jõustub seadus 1. märtsil 2012.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700