Autor: Lemmi Kann • 11. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väikeettevõtete väljavaated laenuraha saada on paranenud

Kredexilt toetust saanud ettevõtete arv on võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kasvanud 14%, käenduste rahaline maht aga 21% vähenenud – pangad on hakanud rohkem tähelepanu pöörama ka väikeettevõtetele.

Selle aasta kümne kuuga on KredEx käendanud 375 ettevõtte finantskohustusi summas 40 miljonit eurot, mis on ettevõtetel võimaldanud oma äritegevuse arendamiseks saada pankadest laene, liisingut ja pangagarantiisid 75 mln eurot, teatas KredEx.

Toetatud ettevõtetes töötab kokku 7300 töötajat ning täiendava finantseerimise tulemusena plaanitakse luua 567 uut töökohta.

Jaanuarist oktoobrini on KredExi toetatud ettevõtete arv suurenenud 14% võrreldes möödunud aasta sama perioodiga. Samas on väljastatud käenduste rahaline maht vähenenud 21% ning käenduse toel kaasatud finantseerimise summa 14%.

"See näitab, et sel aastal KredExi poolt käendatud projektid jäävad keskmise summa poolest möödunud aastale alla, kuid arvuliselt on saanud abi rohkem ettevõtteid," kommenteeris KredExi ettevõtlusdivisjoni juhi Lehar Kütt.

Tema sõnul on võrreldes eelnevate aastatega pangad hakanud rohkem tähelepanu pöörama ka väikeettevõtetele ning seetõttu vajatakse nende rahastamisel varasemast enam ka KredExi käendust.

„Vaatamata majanduse väljavaadete ebakindlusele panustavad laienemisele pankade ja KredExi toel järjest enam suuremate ettevõtete kõrval ka väiksemad ettevõtted. Kui möödunud aastatel võis pankadele kohati ette heita liigset konservatiivsust, siis praegu saab öelda, et pangad on koostöös KredExiga valmis finantseerima kõiki läbimõeldud ja mõistlikke äriprojekte hoolimata ettevõtte väiksusest või lühikesest tegutsemisajast,“ rääkis Kütt.

Alates 2001. aastast on KredEx käendanud 2166 ettevõtte finantskohustusi summas 286 miljonit eurot, mis on võimaldanud ettevõtetel pankadest kaasata rahastamist summas 557 miljonit eurot. Toetatud ettevõtetes töötas kokku 56 000 töötajat ning toetatud projektide tulemusena on loodud hinnanguliselt 9000 uut töökohta.

Tasub teada

KredExi täiendav käendus on mõeldud jätkusuutlikele ja arenevatele ettevõtetele, kellel puudub pangalaenu saamiseks piisav tagatis või on liialt lühike krediidiajalugu. KredEx tagab kuni 75% Eestis tegutseva kommertspanga poolt väljastatava laenu, liisingu või pangagarantii jäägist.

KredEx on riigile kuuluv finantsasutus, mis aitab parandada Eesti ettevõtete rahastamisvõimalusi, maandab krediidiriske ja võimaldab inimestel rajada või renoveerida oma kodu.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700