Autor: Rivo Sarapik • 8. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uuring: astmeline tulumaks teeb õnnelikumaks

Maksusüsteemi progressiivsemaks muutmine teeb inimesed õnnelikumaks ning sellega võib kaasneda ka sotsiaalse heaolu ühtlustumine, näitas värske uuring.

Sageli räägitakse, et võrdse maksumääraga proportsionaalse maksusüsteemi puhul tunnevad inimesed end paremini kui progressiivse maksustamise korral, kus rikkamate inimeste jaoks kehtivad kõrgemad maksumäärad. Näiteks USA on viimastel aastakümnetel oma maksustruktuuri progressiivsust vähendanud ning Eestis kehtib järjekindlalt proportsionaalne maksusüsteem, vahendab Delfi Majandus.

Ajakirjas Pychological Science ilmuv uuring võrdles aga 54 riiki ning leidis, et maksumäärade ühtlustamisega võib kaasneda ka sotsiaalse heaolu ühtlustumine. Virginia ülikooli psühholoogi ja uuringu ühe autori Shigehiro Oishi sõnul on kodanikud seda õnnelikumad, mida progressiivsem on riigi maksupoliitika.

Teadlased analüüsisid Gallupi 2007. aasta üleilmse küsitluse, mis hõlmas 54 riiki ja ligi 60 000 inimest, andmete põhjal maksude progressiivsuse ja heaolu vahelist suhet.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700