Autor: Lemmi Kann • 5. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtlussektori kasv aeglustub

Ettevõtlussektori müügitulu, kulud ja kogukasum suurenesid selle aasta II kvartalis võrreldes I kvartali kui ka 2010. aasta II kvartaliga, kuid järjest paranev võrdlusbaas muudab kasvutempo aeglasemaks, teatas statistikaamet.

Ettevõtted müüsid 2011. aasta II kvartalis kaupu ja teenuseid 10,5 miljardi euro eest, mis oli ligi viiendiku võrra rohkem kui aasta tagasi samal ajal. Kogu ettevõtluse müügitulus kõige suuremat osatähtsust omavate kaubandus-, töötleva tööstuse ning veondus- ja laondusettevõtete müügitulu kasvas vastavalt 13%, 36% ja 22%. Samas on nende tegevusalade ja ka kogu ettevõtlussektori müügitulu kasvutempo aeglustunud. Aeglustumise taga on järjest paranev võrdlusbaas.

Ka eelmise kvartaliga võrreldes on müügitulu kasv aeglustunud. 2011. aasta II kvartalis suurenes sesoonselt korrigeeritud müügitulu eelmise kvartaliga võrreldes ligi 1%. Mullu ja ka käesoleva aasta I kvartalis jäi müügitulu kvartalikasv 4–6% piiresse. Samuti liigub Eesti Konjunktuuriinstituudi poolt koostatav ettevõtjate ja tarbija kindlustunnet kajastav majandususaldusindeks alates aprillist langustrendil.

Ettevõtete kulud suurenesid 2010. aasta II kvartaliga võrreldes 16%, sealhulgas tööjõukulud 10%. Kuigi tööjõukulud tõusid, ei suutnud see tagada reaalpalga kasvu kõigil tegevusaladel. Nii tööga hõivatud isikute kui ka töötatud tundide arv suurenes 4%. Jätkus ettevõtete tootlikkuse (tööviljakus, tööjõukulude ja tunnitootlikkus) näitajate kasv võrdluses eelmise aasta sama perioodiga.

Ettevõtlussektori tunnitootlikkus puhta lisandväärtuse alusel (puhas lisandväärtus jagatud töötundide arvuga) suurenes enam kui viiendiku, samas ettevõtete keskmine tööjõukulu tunnis vaid 5%.

Ettevõtlussektori kogukasum oli 748 miljonit eurot, mis oli 66% suurem eelmise aasta II kvartalis teenitud kasumist ja ületas sesoonselt korrigeeritud andmetel käesoleva aasta I kvartali kasumit 12%. Kõige rohkem suurenes kasum eelmise aasta II kvartaliga võrreldes ehituses. Kasvu taga oli eelkõige eelmise aasta madal võrdlusbaas. Kolmandiku ettevõtlussektori kasumist andva töötleva tööstuse 76%-lise kasumikasvu taga oli jätkuvalt eksport. Töötleva tööstuse kasumikasvule aitasid enim kaasa elektroonikaseadmete, puidutöötlemise ja kütteõlide tootmisega tegelevad ettevõtted. Kahjumisse jäid põllumajandus ja haridus.

Ettevõtete investeeringute kasv võrreldes eelmise aasta sama kvartaliga jätkus kolmandat kvartalit järjest. Ettevõtted investeerisid 2011. aasta II kvartalis 578 miljonit eurot, mis oli 71% rohkem kui eelmise aasta samal ajal. Investeeriti peamiselt masinatesse ja seadmetesse. Võrreldes eelmise aasta sama kvartali ja eelmise kvartaliga on enim kasvanud investeeringud hoonete ja rajatiste ehitamisse ja rekonstrueerimisse. Suuremad investeerijad olid töötleva tööstuse ja energiaettevõtted, kes tegid ligi poole ettevõtete koguinvesteeringutest.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700