29. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigikogu asus presidenti valima

Riigikogus algas erakorraline istung, kus toimub presidendivalimiste esimene hääletusvoor.

Vabariigi valimiskomisjon vaatas oma eilsel istungil läbi nõuetekohaselt esitatud presidendikandidaatide dokumendid ja otsustas registreerida presidendivalimise esimeseks hääletusvooruks Toomas Hendrik Ilvese ja Indrek Tarandi.

Täna selgub, kas Eesti saab uue presidendi juba ühe hääletamisega või on presidendikandidaat Indrek Tarand suutnud oma sõnavõttude ja debattidega nii mõnedki riigikogulased kahtlema panna, kas Ilves on ikka Eestile see üks ja ainuõige president, kirjutas Delfi.

Presidendivalimiste hääletus on salajane ning riigikogu liikmetel on oma otsuse tegemiseks aega üks tund. Valituks tunnistatakse kandidaat, kelle poolt hääletab riigikogu koosseisu kahekolmandikuline enamus, ehk 68 saadikut. Kui ükski kandidaat ei saa nõutavat häälteenamust, korraldatakse järgmisel päeval teine hääletusvoor.

Indrek Tarandi esitasid sel nädalal presidendikandidaadiks riigikogu keskfraktsiooni esindajad. Valimiskomisjonile üle antud esildisele on alla kirjutanud kõik 26 fraktsiooni liiget. Ülejäänud kolm parlamendifraktsiooni - Reformierakonna, IRL-i ja SDE - esindajad andsid üle 75 allkirja ametis oleva president Toomas Hendrik Ilvese toetuseks.

Kõigi erakondade esindajad riigikogus on kinnitanud, et ei usu "ülejooksikutesse" ja hääletavad parlamendis üksmeelselt oma kandidaadi poolt.

Rahvusringhäälingu uudistetoimetuse tellimusel kolm nädalat enne presidendivalimisi läbi viidud Emori üle-eestilisest küsitlusest selgus, et iga teine Eesti elanik eelistab presidendiametis näha Toomas Hendrik Ilvest ning iga viies Indrek Tarand, kirjutas ERR.

Autor: Lemmi Kann, Kaisa Gabral

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700