Autor: Lemmi Kann • 8. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töötajale korteri rentimine - erisoodustus või mitte?

KPMG Baltics selgitab Äripäeva käsiraamatute foorumis töötajale korteri rentimise võimalusi maksuaspektist vaadatuna.

Küsimus: Äriühing rendib oma töötajatele ehitusperioodil elamiseks korteri füüsiliselt isikult. Rendimaksete tasumisel füüsilisele isikule peab äriühing kinni tulumaksu 21%. Rendilepingu sõlmimisel on makstud vahendustasu kinnisvarafirmale. Korter renditakse Tallinnas, töötajate töölepingus on töö tegemise kohaks Tallinn.

1) Kui töölepingu kohaselt on töö tegemise kohaks Tallinn, kas töötajatele korteri rentimine Tallinnas on käsitletav erisoodustusena?

2) Kui tegemist on erisoodustusega, kas kõik maksed (füüsilisele isikule makstav renditasu, kinnipeetud tulumaks ja ka vahendustasu) on käsitletavad erisoodustusena ning kuuluvad maksustamisele nii tulu- kui ka sotsiaalmaksuga?     

Vastus: Kui nimetatud töötaja töökohaks on Tallinn, siis on Tallinnas korteri rentimisega seotud kulud erisoodustusena maksustatavad.

Küsimusest võib jääda mulje, justkui tavapäraselt on nimetatud isiku tegelik töökoht väljaspool Tallinna. Juhime tähelepanu, et tööleping peaks vastama tegelikkusele ning kui tegelikult on isiku töökoht väljaspool Tallinna, siis tuleks see vastavalt kajastada ka töölepingus. Olukorras, kus isik saadetakse lühiajaliselt teise linna tööle, on võimalik ka majutuskulud maksuvabalt hüvitada tingimusel, et ei ületata tulumaksuseaduses sätestatud maksuvabasid piirmäärasid.Tulumaksuseaduse § 48 kohaselt on erisoodustuseks igasugune kaup, teenus või rahaliselt hinnatav soodustus. Erisoodustuse väärtuseks on tööandjalt saadud hüve ehk teisisõnu tähendab see kulutust, mida töötaja peaks tegema tavapäraselt oma netopalgast. Seega tuleb erisoodustuse väärtusena käsitleda nii renditasu, renditasult kinnipeetud tulumaksu kui ka vahendustasu.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700