Autor: Rivo Sarapik • 7. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

August toob e-volitused

Riigiportaalis eesti.ee saab sügisest lihtsustatud kujul e-volitusi teha.

Idee autor, Ditmar Martinson selgitab osalusportaalis: "Probleem: Kodanik läheb pikemaks perioodiks riigist ära. Äraoleku ajal saabub talle postkontorisse tähitud kiri, mille saab kätte ainult tema, või volitatud isik. Praeguse süsteemi järgi peaks kodanik kirjutama kellelegi oma kodukohas volituse ning selle postiga saatma. Mõte: Kodanik logib end kodanikuportaali, sisestab volitatava isiku isikukoodi, vajadusel ametiasutuse, kes seda volitust näha tohib ning kirjutab sinna juurde volituse sisu. Volitatud isik läheb postkontorisse ning ütleb, et soovib väljavõtta kodaniku kirja ning, et tal on e-volitus. Teller kontrollib vastuvõtja isikuandmed, sisestab tema isikukoodi ning näeb, kas talle on volitus või mitte. Selline lahendus oleks kiirem ning lihtsam, aga samas ka turvalisem, sest selle õigsust on lihtsam kontrollida, kui paberile kirjutatud volituse oma."

Riigiportaali eesti.ee juht Aarne Seppel ütles Postimehele, et väljakäidud idee pani meeskonna mõtteid mõlgutama ning esialgne lahendus tehakse võimalikuks augustis avalikuks tulevas riigiportaali uuendatud versioonis. "Kasutajatele tekib seal personaalne dokumentide kaust, kus ta saab dokumente allkirjastada ning saata dokumendivahetuskeskusega liitunud asutusse otse dokumendiregistrisse või e-mailiga," rääkis ta. Võimalus ise volitus kirjutada, see digitaalselt allkirjastada ja digidoci konteinerina asutusele saata on olemas juba praegu.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700