Autor: Lemmi Kann • 8. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

MTA märgukiri suurendas pakendiaktsiisi laekumist

Maksu-ja tolliameti märgukiri pani pandiaktsiisi prognoositust oluliselt kiiremini laekuma - maikuus maksid ettevõtted ligi 25 000 eurot pandiaktsiisi.

Aprilli algul saatis maksu- ja tolliamet koostöös keskkonnainspektsiooniga 119 ettevõttele märgukirja, milles palus üle kontrollida pakendiseaduse aruandekohustusega seonduvad andmed ja teha vajadusel vastavad parandused.

"Esmane analüüs näitab, et valdavas osas on märgukirjad jõudnud õigete isikuteni. Sellest annab tunnistust maikuu jooksul prognoositust oluliselt rohkem laekunud pakendiaktsiisi – ligi 25 000 eurot. Aasta lõpuni planeeris rahandusministeerium pakendiaktsiisi koguda 32 000 eurot, tänaseks on laekunud juba 40 000 eurot," ütles maksu- ja tolliameti kontrolliosakonna juhataja Kaido Lemendik.

Tagasiside kahe ametkonna saadetud märgukirjade saanutelt oli maksuhalduri sõnul väga hea, ettevõtjad on täpsustavaid küsimusi esitanud nii maksuametile kui ka Keskkonnainspektsioonile. Märgukirjade tulemusel on ettevõtjad asunud ka oma varem märgitud koguseid pakendiregistris parandama.

„Analüüsime koos keskkonnainspektsiooniga kirja saanud ettevõtete käitumist ja kui vaja, alustame ka järelkontrolli. Lisaks informeerime täiendavalt ettevõtteid, kelle osas on kahtlus, et neil on esitamata pakendiseaduse aruandekohustusega seonduvad andmed,” rääkis Lemendik, kelle sõnul seisab amet selle eest, et kõiki turul tegutsevaid ettevõtteid koheldaks võrdselt kellelegi konkurentsieeliseid loomata.

Keskkonnainspektsiooni peadirektori asetäitja Olav Avarsalu hinnangul on MTA ning keskkonnainspektsiooni koostöö pakendiettevõtete kontrollimisel andnud häid tulemusi.

„Koos suudame riske paremini hinnata ning kaitseme korraga mõlemat – nii loodus- kui majanduskeskkonda. Aitame kaasa pakendiseaduse eesmärkide täitmisele, samuti on oluline ettevõtete võrdse kohtlemise põhimõte, sest ettevõtted peavad ühtmoodi täitma seadusest tulenevaid nõudeid,” ütles Avarsalu.

Tasub teada

Ettevõtjad, kes lasevad Eestis turule pakendatud kaupa, peavad pakendijäätmete üle arvestust pidama, andmed riiklikule pakendiregistrile esitama ja pakendiaktsiisi maksma.

Pakendiaktsiisist on vabastatud pakendiettevõtjad, kes kas ise või taaskasutusorganisatsioonide abil täidavad pakendijäätmete taaskasutamise määrad.

Pakendiaktsiisist on vabastatud ka need pakendiettevõtjad, kes lasevad turule kaupa plastist pakendis, mille mass on alla 10 kg aastas ja muust materjalist pakendis, mille mass on alla 20 kg aastas.

Pakendiaktsiisiga seotud informatsioon: http://www.emta.ee/index.php?id=24899   http://www.emta.ee/index.php?id=25517

*

*

Pakendiseadus asub SIIN.  

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700