8. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ELS: suvekuumus võib ohustada ka loomi

Seoses kuumade suveilmade saabumisega kutsub Eesti Loomakaitse Selts (ELS) üles oma lemmikuid mitte unarusse jätma.

ELS kirjutab portaalis Bioneer.ee, et palav suveaeg avaldab mõju ka loomadele ning seetõttu tuleks neile osutada enam tähelepanu. Oluline on tagada loomadele piisava koguse värske vee olemasolu ning võimalus varjuda päikese eest, tuletab ELS loomaomanikele meelde.

Lubamatu on jätta loomi tundideks autosse või mõnda muusse suletud kohta, kus puudub võimalus varjuda kuumuse eest ning tekib kuumarabanduse oht. Päikese mõjul muutub auto mõne hetkega väga kuumaks ja ka paokile jäetud aknast pole abi.

Tavalisel suvepäeval, mil sooja 21 kraadi C, võib pargitud autos tõusta temperatuur ligi 49 kraadini C ning seda isegi siis, kui auto on pargitud varjulisse kohta. Isegi sõitvas autos võib tekkida kasvuhooneefekt, temperatuur tõuseb kõrgele ja õhk ei liigu. Väliskeskkonna liiga kõrge temperatuuri korral ei suuda loom end ise jahutada ning kehatemperatuur hakkab kiiresti tõusma.

Kuumal päikesepaistelisel päeval ei ole soovitatav minna loomaga ka pikemale jalutuskäigule. Pikemad jalutuskäigud ja treeningud tuleks kuumal päikesepaistelise päeval sättida varahommikusse ja hilisõhtusse, kui on juba jahedam. Koeraomanikel tasub ka teada, et kerge kuumarabanduse vastu aitab, kui anda koerale külma vett juua ja kasta teda jaheda veega. Vajadusel tuleb kindlasti pöörduda veterinaararsti poole.

Märgates kuumarabanduse tunnustega looma, tuleks võimalusel anda loomale esmaabi - toimetada loom varjulisemasse kohta, anda talle külma vett, kasta jaheda veega, seejärel jälgida looma seisundit ning võimalusel otsida kontakti loomaomanikuga.

Märgates kuumal suvepäeval autosse jäetud lemmiklooma, tuleks jätta meelde sõiduki registreerimisnumber, värv, mudel ning otsida sõiduki omanikku lähedal asuvatest kauplustest, poodidest vms kohtadest.

Kui tundub, et loomal on halb ning esinevad kuumarabandusele iseloomulikud tunnused, tuleb pöörduda politsei poole või Eesti Loomakaitse Seltsi infotelefonile 52 67 117 ning teavitada abitus olukorras olevast loomast lisades vajalikud andmed (sõiduki asukoht, registreerimisnumber, värv ning mudel). Soovitatav oleks enne lahkumist ära oodata politsei või omaniku saabumine.

Autor: Lemmi Kann, Bioneer .ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700