Autor: Lemmi Kann • 7. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Pank: toidu kallinemise surve peaks vähenema

Võrreldes aastatagusega on enim kallinenud ostukorvi komponendiks jätkuvalt toiduained. Viimastel kuudel on toormehindade tõus maailmaturul pidurdunud, mis vähendab toidu kallinemise survet ka Eestis, märkis Eesti Panga ökonomist Martin Lindpere.

Maailmaturul toimuva mõju on võimendanud ka siinsete ettevõtete kasumite kasvatamine. Aasta esimeses kvartalis tõusis statistikaameti andmetel toidukaupade, jookide ning tubakatoodete hulgikaubanduse kasum rekordilisele tasemele.

Inflatsioon peegeldab Eesti majandusolukorra paranemist ning tööturu üldist elavnemist, märgib Lindpere. Mais jõudis alusinflatsioon(tarbija ostukorvist on välja jäetud toiduained ning energia) kahe protsendini aastavõrdluses, olles tasahaaval tõusnud eelmise aasta algusest. Eksporditulude suurenemine on tõstnud eelkõige kasumeid, kuid on osaliselt üle kandunud ka palkadesse.

Näiteks tõusis selle aasta esimeses kvartalis keskmine palk monopoolses seisus olevas energeetikasektori ettevõtetes ligi 19 protsenti. Selles tegevusharus on keskmine palk tõusnud buumieelse ajaga võrreldes märksa enam kui majanduses tervikuna. Majanduse tasakaalustatud arenguks on vajalik, et palgatõus oleks seotud tootlikkuse kasvuga, mitte hinnatõusuga, lisas ökonomist.

Statistikaameti andmetel kasvas tarbijahinnaindeks mais võrreldes aprilliga 0,1 protsenti ja aastavõrdluses jäi hinnatõus 5,4 protsendi tasemele. Euroala inflatsioon ulatus esialgse hinnangu kohaselt 2,7 protsendini aastataguse suhtes.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700