2. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Praktikakoht - värav tööturule

Tööturul on praegusel ajal teavasti kitsas, eriti otse koolipingist tulnuile, kel pole ette näidata varasemat töökogemust. Värav tööturule võib aga avaneda läbi praktikakoha, kui vaid on tahtmist ja oskust seda võimalust kasutada, kirjutab Uus Maa Kinnisvarabüroo personali assistent Triin Vaarmets.

Üks olulisemaid samme elus pärast kutse-, kõrg- või ülikooli lõpetamist on sisenemine tööturule. Aastate jooksul on õppimisse palju panustatud, eesmärgiga saada tulevikus endale see kõige sobivam töökoht. Tööturule siseneda ei ole aga üldse kerge.

Töökuulutusi lugedes torkab silma, et enamasti on vajalik eelnev kogemus antud ametikohal või siis vähemalt samas vallas. Värskelt kooli lõpetanul eelnev kogemus aga ju puudub. Julgemaks ei tee ka teadmine, et kõige suurem tööpuudus on just äsja ülikooli lõpetanute seas. a) kõige ahvatlevamad ettevõtted, kuhu tahaks kindlasti praktikale minna;

Kuidas siseneda tööturule?

Üks võimalus oma karjääri alustada on praktika töökohast. Enamikus kõrgkoolidest on praktika läbimine mingis ettevõttes kohustuslik. Kõrgkoolis õppides tuleb teha paratamatult valikuid, millistesse ainetesse tuleks rohkem panustada ja millistesse võib kergemalt suhtuda. Paraku suhtutakse praktikasse üsna tihti  pealiskaudselt, kuna seda on võimalik teha ka n-ö ülejala. See on aga just see koht, kus üliõpilane võiks mõelda karjääri loomisele.Tihti ei teadvustata endale, et praktika on üliõpilasele võimalus järele proovida, kas välja valitud eriala talle ka sobib. Praktikakoht on ideaalne võimalus katsetada eriala sobivust, ilma et oleks suuremat vastutust. Sind õpetatakse ja juhendatakse, saad teada, kas ja millistest koolis omandatud teadmistest on kasu ka reaalses töös.Praktikoht tuleb üliõpilasel üldjuhul ise otsida ja head praktikakohta ei ole kerge leida, aga sellega tasub vaeva näha. Praktikakoha otsimine on teatud mõttes ettevalmistus ka töökoha otsimiseks. Mõlema koha leidmise protseduur on tegelikult üsna sarnane. Praktikakoha otsimise valikul tuleb endale eelnevalt selgeks teha, mida sa ootad praktikalt, milline peaks olema ettevõtte valdkond, suurus ja muud sinu jaoks olulised näitajad.Et asi lihtsalt oleks, jaga ettevõtted kolme gruppi:

b) need ettevõtted, mis tunduvad päris head, jac) kui eelnevatesse kandideerimine ebaõnnestus, siis millised ettevõtted võiksid veel sobida.Praktikal olles mõtle läbi järgmised küsimused:

Mida praktika sulle andma peaks?Kuidas sa tegutseksid siis, kui see oleks su tulevane töökoht?Milliseid eesmärke täidab antud praktikakoht?Kui oled nendele küsimustele vastused leidnud, siis läbid praktika ka edukalt ja oled loonud alustala oma karjäärile, sest ettevõtte praktikajuhendajast võib saada sulle tööpakkuja või soovitaja tulevasele töökohale.Ülane Vilumets, Uus Maa Kinnisvarabüroo endine personalijuht, pidas oluliseks, et hea praktikant teeb talle antud ülesanded ära ja otsib veel tegevusi juurde, ehk praktikant ei piirdu ainult talle antud kohustustega. Positiivseid näiteid on palju. Lugedes erinevate ettevõtete kodulehtedelt praktikantide kogemusi, on näha, et paljud on jäänud praktikakohale ka tööle. Kõlama jäi nendest lugudest see, et praktikant armastas oma tööd, talle sobis ettevõtte keskkond. Sama näitab ka CV Keskuse ja ja Estonian Business School’i poolt läbi viidud uuring, milles enamik ettevõtetest võtaks vaba töökoha olemasolul praktikandi ka tööle.Paljud ettevõtted võtavad vastu praktikante eesmärgiga leida endale nende hulgast sobilikke töötajaid. Ettevõttele on see hea võimalus testida tulevast töötajat, praktikandile jälle hea võimalus testida iseenda sobivust valitud erialale.Niisiis - huvi on vastastikune.Kasuta seda võimalust targalt!

Autor: Lemmi Kann, Triin Vaarmets

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700