Autor: Lemmi Kann • 28. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valitsus toetab kasuliku mudeli seaduse parandamist

Valitsus otsustas põhimõtteliselt toetada IRLi fraktsiooni ning  Reformierakonna fraktsiooni algatatud eelnõu, mille eesmärk on  kõrvaldada selle rakendamise käigus ilmnenud probleemid ja aidata kaasa leiutiste kiiremale turustamisele.

Eelnõu kannab nime „Kasuliku mudeli seaduse, patendiseaduse, tööstusomandi õiguskorralduse aluste seaduse ja riigilõivuseaduse muutmise seaduse eelnõu“.

Valitsuse pressitalitus teatas, et valitsus jätkab täiendavate analüüside tegemist ning teeb vajaduse korral eelnõu menetlemise käigus riigikogule veel täiendavaid ettepanekuid.

Põhimõttelise uuendusena hakkab patendiamet kasuliku mudeli menetlemisel edaspidi tegema tehnika taseme otsingut, mille põhjal saab otsustada, kas taotluses kirjeldatud leiutis on uus ja omab leiutustaset. Tehnika taseme all mõeldakse varem teadaolevaid analoogseid leiutisi ning muid tehnilisi lahendusi.

Teise olulise täiendusena võetakse kasutusele uus litsentsiliik nn „avalik lihtlitsents“. Kasuliku mudeli omanik, kes ei soovi ise oma leiutist kasutada või ei ole selleks vahendite puudusel või muul põhjusel võimeline, võib teatava litsentsitasu eest lubada kasutada leiutist igaühel, kes seda soovib. Avalikkuse teavitamine avaliku lihtlitsentsi omandamise võimalusest toimub patendiameti ametliku väljaande kaudu. Isikud, kes soovivad sellist litsentsi kasutada, registreeritakse kasulike mudelite registris. Litsentsitasu suuruse ja tasumise korra määrab litsentsiandja oma äranägemise järgi.

Seoses Euroopa patendikoostöö võrgustiku loomisega ning Euroopa Patendiameti ja liikmesriikide patendiametite vahelise tööjaotuse kehtestamisega on tööstusomandi õiguskorralduse aluste seaduses vaja reguleerida ka patendiameti ülesandeks olevate tasuliste patendi standard- ja eriotsingute tegemise alused.

 Loe eelnõu seletuskirja SIIT .

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700