Lemmi Kann • 25. aprill 2011
Jaga lugu:

Kontserni kasumiaruanne: pankrotistunud tütarettevõte

Küsimus: 2009. a. oli kontserni ühe tütarettevõtte kahjum 1 mln krooni ja omakapital oli samas suurusjärgus negatiivne,  2010.aasta algusest oli ta saneerimisel, kuid 2010. aastal ikkagi pankrotistus. 2009.a. kontserni aastaaruande koostamisel selle tütre kahjum rida-realt  konsolideeriti. Kuidas kajastada 2010. aasta kontserni kasumiaruandes selle tütre eelmiste perioodide kahjumit? Kas kontsernil tekib 2010.a. aruandeaasta kasum tütre likvideerimisest või suureneb omakapitali aruandes eelmiste perioodide kasum?

Vastus: Tütarettevõtja finantsaruanded konsolideeritakse kontserniaruandesse kuni kontrolli kadumiseni. Kontrolli olemasolu või kadumine  tütarettevõttja üle (täpne ajastus) võib sõltuda võlausaldajate struktuurist (kui emaettevõttel on otseselt või kaudselt enamushääleõigus võlausaldajate koosolekul, siis kontroll säilib kuni pankrotiprotsessi lõppemiseni). 2010. aastal alanud pankrotiprotsessi tõttu 2009 majandusaasta näitajaid ei korrigeerita. Likvideerimise tulemused kajastatakse 2010 kontserni kasumiaruandes (Kasumid või kahjumid tütarettevõtja likvideerimisest).

Tavapäraselt kui tütarettevõtja netovara on negatiivne (võlad on suuremad kui varad), siis kontsern saab tütarettevõtte likvideerimisest kasumit, kuna konsolideeritud bilansis vähenevad kohustused suuremas summas kui varad. Erandiks on juhtumid, kus emaettevõte (või teised kontserniettevõtted) on taganud pankrotistunud tütarettevõtte kohusrtusi ja/või need võetakse tütarettevõtelt üle.

Äripäeva käsiraamatute foorumis vastas küsimusele BDO Eesti AS.

Jaga lugu:
RAAMATUPIDAJA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad raamatupidaja uudised igal nädalal enda postkasti.

Raamatupidaja.ee toetajad:

Enimloetud
Marianne Lõhmus
Marianne LõhmusärijuhtTel: Marianne@raamatupidaja.ee
Cätlin Puhkan
Cätlin Puhkanraamatupidaja.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700catlin.puhkan@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt