14. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euro tugevnemine ohustab euroala nõrgemaid riike

Niigi nõrga majanduskasvu või languses SKPga euroala riike ähvardab uus löök euro tugevnemisest, mis muudab euroala tooted globaalsel turul kallimaks.

Valuuta tugevnemisest poleks väga suurt numbrit, kui kaubamahud jõudsalt kasvaksid. Nagu läinud aastal, mil rahvusvaheline kaubandus kasvas 12,4%. Tänavu prognoosib Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) kaubavahetuse kasvu aeglustumist 7,4%-le, mis tähendab nõudluse vähenemist ekspordist sõltuva Euroopa kaupadele, kirjutas Wall Street Journal.

Kõige tõsisemalt võib euro tugevnemine kahjustada Iirimaad, millel on olulised eksporditurud väljaspool euroala, ning Portugali, mis ekspordib madala lisandväärtusega tööjõumahukaid tooteid nagu tekstiilid. Samuti on Portugalil tihedad kaubandussidemed Aafrika ja Lõuna-Ameerikaga, kus tehingud on tihti seotud USA dollariga.

Euro tugevnemise mõjud võivad veelgi käristada lõhet euroala jõuka põhja ja kiduva ääreala vahel.

„See tegur pidurdab perifeeria kasvu veelgi,“ ütles RBSi ökonomist Silvio Peruzzo. Kui euro jääb praegusel tasemel püsima. Kärbib see Iirimaa SKPst järgmise aasta jooksul 2,3% ja Portugali SKPst 1,2%.

Aasta algusest on euro USA dollari suhtes tugevnenud ca 10% ning Briti naela suhtes 4%. Kolmapäeval kerkis euro põgusalt läbi 1,45 dollari tasemest, mis on viimase 15 kuu tugevaim näit.

Suur osa euro tugevnemisest on tingitud sellest, et Euroopa Keskpank on asunud euroala intressimäärasid tõstma.

Esmaspäeval kärpis IMF Portugali ja Iirimaa SKP prognoosi. Portugali majandust ootab langus nii sel kui ka tuleval aastal – äsja esitas riik ELile ja IMFile abitaotluse, et oma võlgadega toime tulla.

Erinevalt perifeeriast läheb aga euroala tugeval tuumikriigil Saksamaal väga hästi ning euro tugevus pole pärssinud nõudlust ei Saksa autode ega seadmete järele. Sellest ka IMFi otsus Saksamaa kasvuprognoosi tõsta.

Autor: Lemmi Kann, Sirje Rank

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700