Autor: Lemmi Kann • 22. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kütusemüüjad peavad aprillist arvestama seadusemuudatustega

1. aprillist hakkab kehtima vedelkütuse seaduse muudatus, mis toob täiendavaid nõudeid kütuse käitlemisega tegelevatele ettevõtetele.

Muudatused puudutavad isiku majandustegevuse registris (MTR) registreerimist, käibemaksu tagatise esitamist, kütuse saatelehele kantavate andmete täiendusi ning kütuse müüjale ja aktsiisilao pidajale kehtivaid kohustusi, teatas maksu-ja tolliamet.

Alates 1.aprillist registreerib kütusekäitlejaid majandustegevuse registrisse maksu- ja tolliamet. Samast kuupäevast alates tuleb MTRi registreerimistaotlus esitada maksu- ja tolliametile. ka kütuse-teemalise foorumi, kus saab küsida kütuse käitlemisega seotud teemade kohta. Täpsemad juhised seaduse muudatustega kaasnevast on avaldatud rubriigis Kütuse käitlemine.

Maksu- ja tolliamet avas oma koduleheküljel www.emta.ee

Lähiajal saadetakse kõigile kütuse müügi registreeringut omavatele isikutele elektrooniline teavitus seaduse rakendamisega seotud muudatustest.

Vedelkütuse seaduse muudatustega rakendatavatest meetmetest oodatakse, et need tagavad kütuseturu korrastumise."Maksupetturite kütuseturult väljatõrjumine toimub vaid juhul, kui kõik kütusesektoris tegutsejad toetavad ausat konkurentsi. Isikud, kes müüvad kütust, millelt riigimaksud on maksmata, saavad seda müüa tunduvalt odavamalt kui ausad kütuseturu osalised. Seega peaks tavapärasest märksa madalam kütuse hind juhtima ostja tähelepanu, et tegemist võib olla maksud maksmata kütusega," märgib maksuhaldur.  

Pane tähele abil saab välja arvutada, milline võib olla tavapärane tarbimisse lubatud kütuse ostuhind.

Tarbimisse lubatud mootorikütuse ostu-müügihinna kujundavad erinevad hinnakomponendid:* kütuse sisseostuhind* veo, hoiustamise jm kulu* hinnalisand* aktsiisimaks* vedelkütuse varumakse määr)*20% (käibemaks) Kütuse müügihinna arvestamise kalkulaatori

Soetades kütust tavahinnast madalama hinnaga, on maksuhalduril alust arvata, et tegemist võib olla maksud tasumata kütusega ja taolisel viisil kütuse soetamisega toetatakse maksupettureid.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700