Lemmi Kann • 22. märts 2011
Jaga lugu:

Kuidas kajastada aktsia- või osakapitali ümberarvestamist eurodesse

Küsimus: RTJ 18 ütleb, et aktsia- või osakapitali ümberarvestamisel eurodesse kapitali suurenemisel või vähendamisel tekkinud vahed kajastatakse kirjel Eelmiste perioodide jaotamata kasum/-kahjum. Kas selline kajastamine toimub ainult sellisel juhul, kui kasutatakse aktsiate või osade miinimumnimiväärtust? Kui vähendamine on suurem kui miinimumnimiväätus, kas siis tegemist on väljamaksega aktsiakapitalist? 

Vastus: Kajastamine ei sõltu sellest, kas kasutatakse miinimumväärtusi. Küll aga sõltub sellest, kas tehakse lisaks täiendavaid sissemakseid aktsia- või osakapitali või väljamakseid aktsionäridele või osanikele.

Juhul, kui täiendavaid sisse- või väljamakseid ei tehta, siis toimub kajastamine ühtpidi Aktsia- või Osakapitali ning teistpidi Eelmiste perioodide kasumite/kahjumite muudatusena.Reaalseid täiendavaid sisse- ja väljamakseid ei ole võimalik teha ilma aktsionäride või osanike üldkoosoleku otsus(t)eta (ainuomaniku puhul siis ainuaktsionäri või ainuosaniku otsuseta) ning suurendamine või vähendamine peab toimuma kooskõlas Äriseadustiku ning äriühingu põhikirja nõuetega. Kajastamine lähtutakse sellistel puhkudel konkreetse otsuse sisust.

Äripäeva käsiraamatute foorumis vastas küsimusele BDO Eesti AS.

Jaga lugu:
RAAMATUPIDAJA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad raamatupidaja uudised igal nädalal enda postkasti.

Raamatupidaja.ee toetajad:

Enimloetud
Marianne Lõhmus
Marianne LõhmusärijuhtTel: Marianne@raamatupidaja.ee
Cätlin Puhkan
Cätlin Puhkanraamatupidaja.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700catlin.puhkan@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt