Autor: Lemmi Kann • 22. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas kajastada aktsia- või osakapitali ümberarvestamist eurodesse

Küsimus: RTJ 18 ütleb, et aktsia- või osakapitali ümberarvestamisel eurodesse kapitali suurenemisel või vähendamisel tekkinud vahed kajastatakse kirjel Eelmiste perioodide jaotamata kasum/-kahjum. Kas selline kajastamine toimub ainult sellisel juhul, kui kasutatakse aktsiate või osade miinimumnimiväärtust? Kui vähendamine on suurem kui miinimumnimiväätus, kas siis tegemist on väljamaksega aktsiakapitalist? 

Vastus: Kajastamine ei sõltu sellest, kas kasutatakse miinimumväärtusi. Küll aga sõltub sellest, kas tehakse lisaks täiendavaid sissemakseid aktsia- või osakapitali või väljamakseid aktsionäridele või osanikele.

Juhul, kui täiendavaid sisse- või väljamakseid ei tehta, siis toimub kajastamine ühtpidi Aktsia- või Osakapitali ning teistpidi Eelmiste perioodide kasumite/kahjumite muudatusena.Reaalseid täiendavaid sisse- ja väljamakseid ei ole võimalik teha ilma aktsionäride või osanike üldkoosoleku otsus(t)eta (ainuomaniku puhul siis ainuaktsionäri või ainuosaniku otsuseta) ning suurendamine või vähendamine peab toimuma kooskõlas Äriseadustiku ning äriühingu põhikirja nõuetega. Kajastamine lähtutakse sellistel puhkudel konkreetse otsuse sisust.

Äripäeva käsiraamatute foorumis vastas küsimusele BDO Eesti AS.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700